Viheti a honvédség a slusszkulcsot

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Nem árt, ha komolyan veszi az autótulajdonos azt a levelet, amelyet a Magyar Honvédség küld neki.


Terepjárókat és mikrobuszokat listáz a Magyar Honvédség. Az Index több olvasótól is kapott levelet, amely szerint a honvédség nyilvántartásba veszi az autójukat és rendszeres adatszolgáltatásra kötelezi őket. Ez utóbbi azt jelenti, hogy tájékoztatniuk kell a honvédséget, ha elromlik az autó, ha eladják, kölcsön vagy bérbe adják azt.


A lap megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy a tulajdonosnak minden év március elsejéig nyilatkoznia kell a lajstromba vett jármű adatairól, és mindösszesen 8 napja van fellebbezni a honvédségi határozat ellen, különben százezertől hárommillió forintig terjedő honvédelmi bírságot szabhatnak ki rá. Aki levelet kap a minisztériumtól, kérheti, hogy mentesítsék a kötelezettség alól.

A tárca válaszából kiderül, hogy eddig egyetlen járművet sem vittek el a tulajdonosától, csak lajstromozzák a gépkocsikat arra az esetre, ha egyszer mégis kéne. Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan milyen célokra akarják használni az autókat. A hatályos jogszabályok értelmében minősített esetekben a honvédségnek lehetősége van arra, hogy a magán vagy céges tulajdonban lévő járműveket, ingatlanokat vagy technikai eszközöket igénybe vegye.