Videót készített a rendőrség a Kossuth-téri dulakodásról

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A kedd esti, Nincs hova hátrálnunk! elnevezésű tüntetésen a rendőrök kénytelenek voltak erőszakot alkalmazni. Paprikaspray-t és könnygázt is bevetettek, eltalálták az ATV operatőrét, volt, akinek felszakadt a feje. Most az eseményekkel kapcsolatban közleményt adott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, videóval is bizonyítják, hogy szükség volt a beavatkozásra.


A közlemény azt írja, a demonstráció szervezője szerint a József nádor téren megjelent csoportosulás magatartása zavaró volt, ezért felszólította a csoport tagjait, hogy ne csatlakozzanak a demonstrációhoz. A csoport ennek a felszólításnak nem tettek eleget, ezért a szervező a rendőrség közreműködését kérte. A rendőrség a rendezvényt megzavarókat eltávolította.


A Kossuth téri tüntetésen egy hölgynek nyújtott segítséget a rendőrség -folytatódik a közlemény-, aki a résztvevők és az egyenruhások között elesett, és tartani lehetett attól, hogy a demonstrálók nyomása miatt sérülést szenved. A rendőrök felsegítették a nőt, majd testi épségének megóvása érdekében a rendőri sorfal mögé kísérték. Megjegyeznénk, hogy a hölgy felsegítéséről szintén készült felvétel: az index.hu filmezte le, ahogy a rendőrök a nőt, láthatóan akarata ellenére, ráncigálják ki a tömegből.


A BRFK közlése szerint a rendezvény befejezése után a téren maradtak egy csoportja erőszakos módon - az egyenruhások testi épségét veszélyeztetve - megpróbálta benyomni a rendőrsorfalat, ekkor egy esetben, célzottan könnygázspray alkalmazására került sor.

A rendőrség leszögezte, hogy egyetlen munkatársa sem használt a rendőri biztosítás során rendőrbotot.A tüntetésről és a dulakodásról ezen a linken olvashatja a tudósításunkat.