Videóra vesznek minden atrocitást a Budapest Pride-on

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A szervezők szerint idén olajozottabb az együttműködés a rendőrséggel. Civil szervezetek jogászai is ott lesznek a szombati felvonuláson. Videóra vesznek minden atrocitást, a felvételeket nyilvánosságra hozzák, ha kell, feljelentést tesznek.


Idén 170 önkéntes rendező kíséri majd a Budapest Pride felvonulását szombaton - közölte a Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.


A civil szervezet közleményéből kiderül, hogy a rendezők és a rendőrség között a korábbinál olajozottabb lett az együttműködés. Jelezték azt is, a szervezők idén minden egyes atrocitást észlelve meg fogják tenni a szükséges feljelentéseket. Az eddigi években ennek általában az események dokumentálatlansága volt az akadálya, idén viszont ezen a területen is jelentős előrelépések történtek. A tájékoztatás szerint 25, kamerával felszerelt jogász kíséri majd a rendezői csoportokat, és minden egyes atrocitást videóra vesznek. A felvonulást követő napokban a felvételeket az interneten publikálják, és ha kell, a szervezők megteszik a szükséges jogi lépéseket és feljelentéseket.

A Budapest Pride Fesztivált évente rendezik meg, egy hétig tart, melynek egyik záró programja a szintén Pride-ként emlegetett felvonulás. A rendezvényeket 1997-től egy évtizeden át zavartalanul lehetett megtartani, 2007-től viszont rendszeressé vált, hogy egy 50 fő körüli szélsőjobboldali csoport erőszakosan zavarja meg az immáron 10 000 fős felvonulást, és mindez fokozott rendőri készültséget is vont maga után - olvasható a közleményben.