Vezető nélkül maradt a tüntető venezuelai tömeg

Fotó: Europress/AFP/Leo Ramirez / Europress/AFP/Leo Ramirez

-

Feladta magát a venezuelai tüntetések mögött álló ellenzék vezetője, Leopoldo Lopez. A napok óta tartó demonstrációk azonban nem értek véget. Eddig négy ember, köztük egy 17 éves fiú vesztette életét a gazdaság hanyatlásáért és az elképesztő mértékű korrupcióért felelős elnök elleni tüntetéssorozatban.


Leopoldo Lopez még utoljára beszédet mondott a több ezres tüntető tömeg előtt Caracas utcáin, mielőtt átadta magát a nemzeti gárdának. A múlt héten kezdődő tüntetéseket a venezuelai fiatalok robbantották ki, de a Lopez vezette ellenzéki Népakarat (Voluntad Popular) elnevezésű párt gyorsan mögéjük állt. A latin-amerikai ország azonban erősen kettéosztott, a hatalom támogatói is szép számmal jelentek meg a főváros utcáin.

A megmozdulások legfőbb oka a venezuelai gazdaság elkeserítő helyzete és a hihetetlen mértékű korrupció. Az infláció a napokban meghaladta az 56 százalékot; ez az egyik legmagasabb a világon, az ország gazdasága roppant mértékben függ a nyersolaj exportjától; alapvető élelmiszerek hiányoznak a boltok polcairól - melyekért Nicolás Maduro elnök a profit-éhes vállalkozókat okolja. Emellett a Transparency International Venezuelát a világ egyik legkorruptabb országai közé sorolta, a közbiztonság pedig elkeserítő állapotban van: 2012-ben a 29 milliós országban 21 ezer embert öltek meg.

Miután Maduro elnök elfogató parancsot adott ki az amúgy közhivatal viseléstől eltiltott Lopez ellen, a politikus az elmúlt napokat bujkálással töltötte, de végül tegnap este feladta magát. A vezető nélkül maradt tüntető tömeg azonban nem adja fel, és még mindig az utcákon van: jobb közbiztonságot, az élelmiszerhiány megszüntetését és szólásszabadságot követelnek.


Hétfőn Maduro elnök kitalálta, hogy míg a profit-éhes vállalkozók felelősek a gazdaság hanyatlásáért, addig a demonstrációért az ellenzékkel kollaboráló amerikaiak. Ezért arra utasított a Venezuelában szolgáló három amerikai diplomatát, hogy 48 órán belül hagyja el az országot. Elias Jaua külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a diplomaták egy vízumprogramot használtak fel arra, hogy „fiatalokat képezzenek ki, valamint ifjúsági szervezeteket hozzanak létre és finanszírozzanak, melyek révén táplálják az agressziót Venezuelában”.

Válaszul az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Jen Psaki kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja minden országban a szólás- és a gyülekezés szabadságát, de Venezuela jövője a venezuelaiak kezében van.