Nagyot nyert az MSZP Salgótarjánban

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Baloldali vezetésű marad Salgótarján: Gyurcsány Ferenc DK elnök és Tóbiás József MSZP elnök már bejelentette a győzelmet, a Fidesz és a Jobbik is gratulált. A különbség - arányaiban - óriásit nőtt az előző választáshoz képest. Tavaly novemberben elhunyt a város szocialista polgármestere, Dóra Ottó, ezért kellett időközi választást kiírni.


Az MSZP elnöke, Tóbiás József, valamint Gyurcsány Ferenc DK elnök is a Facebook-on jelentette be, nyert az MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület közös jelöltje, Fekete Zsolt eddigi alpolgármester Salgótarjánban.

Az este 7-es urnazárás után fél 11-kor jelentek meg az első adatok, 95 százalékos feldolgozottságnál.


Fekete győzött


Fekete Zsolt tehát több mint 1700 szavazattal szerzett többet, mint fideszes riválisa. A 2014-es választáson mindössze 50 szavazattal kapott többet a baloldali jelölt.


Gyurcsány gratulál

Nagyszerű győzelmet aratott az MSZP és a DK közös jelöltje Salgótarjánban. Gratulálok Fekete Zsoltnak, a ma megválaszott...

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2016. február 28.

Tóbiás a reményről és hitről beszélt

„A salgótarjáni választás reményt és hitet ad mindazoknak, akik Magyarországon úgy gondolják, hogy le kell váltani Orbán Viktort, hogy egy szabadabb, biztonságosabb, és élhetőbb országot teremtsünk" - mondta Tóbiás József MSZP-elnök. Tóbiás Fekete Zsolttal és segítőivel érkezett a párt salgótarjáni irodájánál tartott sajtótájékoztatóra, ahol „megnyertük, megnyertük” skandálással fogadták őket.

Tóbiás elsőként köszönetet mondott a novemberben elhunyt Dóra Ottónak, majd Salgótarjánnak is, hogy „mert nemet mondani a gyűlöletkeltésre, a zsarolásra, a fenyegetésre, és a békés építkezést választotta.”


Fekete Zsolt sajtótájékoztatója, MTI/Komka Péter


„Szeretlek, Salgótarján” - ezek voltak Fekete Zsolt első szavai. Azt mondta, azok polgármestere is akar lenni, akik nem rá szavaztak, vagy el sem mentek választani. Arról is beszélt, hétfőn új munka kezdődik, együttműködve Salgótarján országgyűlési képviselőjével (Becsó Zsolt fideszes politikussal) és a kormánnyal, „mert azt gondolom, hogy a kormánynak minden egyes település számít Magyarországon, nem lehet különbséget tenni színek szerint, pártok szerint, vallás szerint.”


A Fidesznek vannak elvárásai

A Fidesz gratulált Fekete Zsoltnak, a szocialista polgármesterjelöltnek vasárnapi győzelméhez, ugyanakkor közölte, elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként, vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a „források eltüntetésében”, továbbá az új költségvetésben tisztázza, miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését. (Dóra Ottó a 2014-es választások után vezette a várost, előtte fideszes volt a polgármester.)


Simon telefonon gratulált Feketének

TISZTELT SALGÓTARJÁNIAK! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását. A...

Közzétette: Simon Tibor polgármesterjelölt – 2016. február 28.

A Jobbik is gratulált

A Jobbik gratulál Fekete Zsoltnak, a salgótarjáni időközi polgármester-választás győztesének - írta a párt közleményében. Salgótarján szerintük egy szocialista város, amelyet „a kormány a kampány során megzsarolt, de a megyeszékhelyen minden maradt a régiben: az elhunyt szocialista polgármestert a helyettese váltja”. A párt szerint a kiélezett helyzet miatt a salgótarjániak a két esélyesebb jelölt közül választhattak, ám ez szerintük nem tükrözi az országos helyzetet, a Jobbik szavazóbázisa nagyobb, mint amennyi szavazatot itt kaptak.


A Jobbik másfél éve sem szerepelt túl jól, a szavazatok 12,5 százalékát kapta a párt jelöltje, Hulitka István, akit most is indítottak.


Urnabontás

Dóra Ottó

MTI/Komka PéterAz előrejelzések alapján szoros küzdelemre lehetett számítani, a Fidesz illetve az MSZP is elég sokat fektetett a kampányba, a kormánypárt vezető politikusai is kampányoltak - Kövér László házelnök szavai egyesek szerint fenyegetésnek minősültek -, a teljes MSZP is levonult.

Mindkét jelölttel beszéltünk, a város ügyeit olyan különbözően látják, mintha nem is egy bolygón élnének. Gazdaságilag is elemeztük Salgótarján helyzetét. Azt láttuk, Salgótarjánnak sokan sok mindent ígértek, és szinte semmi sem valósult meg belőle. A városban 25 százalék körüli a munkanélküliség, szakképzett munkaerő lényegében nincs az egykori ipari fellegvárban, ígéret viszont most is sok volt.


Salgótarján, választás, riport, Simon Tibor

Simon Tibort indította a Fidesz


A Fidesznek nincs szerencséje az időközikkel: három időközi országgyűlési választás is volt, azt mind elbukta, így oda is lett a kétharmad.