Vesztegetés miatt emeltek vádat Kiss Szilárddal szemben

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Vesztegetés bűntette miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség G. Imre volt takarékszövetkezeti vezetővel, Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozóval és a moszkvai magyar nagykövetség egykori agrárattaséjával, Kiss Szilárddal szemben – írja a Magyar Nemzet.


Kisst január 15-én tartóztatták le. A vád szerint Kiss egyik üzleti érdekeltsége félmilliárd forint kölcsönt vett fel 2010-ben, 1,2 milliárdos fedezettel. A cég azonban nem tudott megfelelően törleszteni, két év múlva a tartozás már 600 millió forint volt. A kölcsönt adó takarékszövetkezet a követelést ekkor a fedezetekkel együtt egy másik takarékszövetkezetnek engedményezte. Erről értesülve Kiss rávette Sz. Gyulát, hogy a banki tartozást szerezze meg áron alul. Sz. Gyula a megállapodás szerint 335 ezer euróért vette meg a tartozást a takarékszövetkezettől, és 135 ezer euró „kenőpénzt” ígért a pénzintézet vezetőjének cserébe azért, hogy a takarékszövetkezet ne próbálja meg kielégíteni a követelést a hitelnél nagyobb értékű fedezetből. Így a takarékszövetkezet a tartozás visszaszerzése helyett áron alul értékesítette a követelést. Az ügyészség szerint G. Imre minősített vesztegetés elfogadásával, Sz. Gyula és Kiss Szilárd minősített vesztegetéssel vádolható.

Kiss Szilárd pozíciója továbbra sem tisztázott, a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium miniszteri biztosnak is nevezte őt, de a tárcavezető később tagadta a kinevezést.