Veszélyes kísérlet lehet a paksi atomerőmű átállítása

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Nagy átalakítást terveznek a paksi atomerőműben. A jelenlegi 12 hónapos karbantartási ciklust 15 hónaposra nyújtanák. Ez egyrészt jelentősen csökkentené a költségeket, másrészt viszont komoly biztonsági aggályokat vet fel. Korábban ilyen jellegű reaktorral még soha nem próbálkoztak ilyesmivel – erősítették meg több forrásból a Népszabadságnak.


Az atomerőmű illetékesei a rezsicsökkentéssel párhuzamosan jelentették be, hogy az olcsóbb energia érdekében nekik is költségeket kell csökkenteniük, ezért át kívánnak állni a hosszabb karbantartási ciklusra. Az engedélyezési folyamat részeként kedd este tartottak közmeghallgatást az átállásról.


A NOL.hu úgy tudja, hogy paksi típusú reaktorral korábban még senki nem próbált meg átállni a hosszabb ciklusra, ráadásul az orosz gyártmányú, orosz fűtőanyaggal üzemelő reaktor átállításában az orosz fél nem is venne részt. Az átalakítás és az új fűtőanyag is magyar fejlesztés.

A hosszabb ciklus ritkább ellenőrzéseket és kevesebb leállást jelent, emiatt valóban sokat lehet vele faragni a költségeken. Ez a felállás ráadásul kevesebb emberi munkát is igényel, ami külön jól jöhet Paksnak, hiszen az erőművi szakszervezet tudomása szerint a kormány jelentős létszámleépítésre készül Pakson.

Az ellenőrzési oldalon is könnyítene a hosszabb ciklus, ami kapóra jönne az új blokkok engedélyeztetése miatt kapacitásgondokkal küzdő Országos Atomenergia Hivatalnak.

A NOL.hu által Perger András, a Greenpeace szakértője szerint az átalakítás biztonsági szempontból aggályos – lényegében egy működő atomerőművön elvégzett kísérlet. Az új típusú, dúsabb üzemanyag ráadásul a korábbinál nagyobb terhelést róhat a reaktorra, és semmi nem igazolja, hogy az bírni fogja a nagyobb igénybevételt. A szakember szerint nem indokolt, hogy a tervezett élettartama vége felé közeledő erőművet egyre ritkábban vessék ellenőrzés és karbantartás alá, mint ahogy egy régi autóval sem tennénk ugyanezt.

A NOL.hu- nak belső források arról számoltak be, hogy az atomerőműben folyamatosan igyekeznek kiszorítani a Simicska embereinek tartott vezetőket a menedzsmentből. Ebben a légkörben senkit nem izgatnak a biztonsági vagy szakmai kérdések, mindenki csak a székét félti.