Verte és kiközösítette nevelt gyermekét

-

Saját gyermekei helyett is a kislányt bántotta a nevelőszülő, először csak a közös asztaltól küldte el, később már enni sem kapott.


A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy nevelőszülővel szemben, aki az átmenetileg nála elhelyezett kislányt hátrányosan megkülönböztette a családban nevelkedő többi gyermekkel szemben.

A vádlott nevelőszülőként 2007. júliustól, négy éves korától nevelte a kislányt és az ő fiútestvérét. A családban ekkor már egy nevelt gyermek és a vádlott két vér szerinti gyermeke nevelkedett. 2009-ben a vádlott vér szerinti gyermeke és a sértett testvére közötti konfliktus miatt a kisfiút a nevelőszülőtől gyermekotthonba helyezték, míg a kislány továbbra is a vádlottnál maradt, azonban a vádlott ettől kezdve a gyermeket hátrányosan megkülönböztette.

Eleinte a kislány – szemben a többi gyermekkel – nem kapott üdítőt, édességet, nem étkezhetett a családdal, később már a család közös étkészletét, evőeszközét sem használhatta, utóbb pedig már ételmegvonással is büntette a vádlott a gyermeket. Ezzel egy időben a vádlott a kislánnyal szemben trágár szavakat használt és többször bántalmazta kézzel, de lehet, hogy valamilyen eszközzel, amitől a sértettnek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A kislánynak kevés ruhája volt, nem kapta meg az iskolában szükséges eszközöket sem, igazságtalan büntetéseket kapott, a családban nevelkedő gyermekek rosszalkodása esetén a kislány kapta helyettük a büntetést, előfordult, hogy a sértett rossz viselkedése esetén nem feküdhetett az ágyába, az éjszakát a földön fekve töltötte. A kislány testi fejlődése a korától elmaradt, egészségügyi problémái lettek, míg végül 2014. novemberben kivették a családból.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, a vádemelésről pedig – azzal egyidejűleg – értesítette a Somogy Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályát.