Veronai baleset: a cégvezető szerint nem volt póttank a buszban

Fotó: MTI/EPA/ANSA/VIGILI DEL FUOCO / VIGILI DEL FUOCO HANDOUT

-

A fuvarozó társaság ügyvezető igazgatója gyári leírásokra hivatkozik.


Cáfolja a Verona közelében januárban kigyulladt buszt üzemeltető cég vezetője, hogy illegálisan beszerelt üzemanyagtartály lett volna a járművön. A Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezető igazgatója, Czakó Tibor a sajtóban megjelent találgatásokra reagált, melyek szerint az autóbusz elejébe épített póttank repedhetett meg a buszon, amely aztán az ütközéskor keletkezett nagy nyomás és hő miatt lobbant lángra.

Az ügyvezető igazgató ezzel szemben közleményében azt írja: gyári leírások bizonyítják, hogy a busz elejénél, jobb és bal oldalon gyárilag felszerelt üzemanyagtartályok vannak. A képeken – mindkét oldalon – jól látható a gyári töltőnyílás. Czakó a póttank feltételezett robbanásáról azt írta: a jobb oldali üzemanyagtartályt már az ütközés előtt feltépte a szalagkorlát, és a kidöntött villanyoszlop rövidzárlata lobbantotta be a kiömlő gázolajat, miként azt olyan kép- és videofelvétel is igazolja, amelyet nevét is vállaló szakértő jegyez, szemben egy „névtelen” szakértő állításával.

Az olaszországi Verona közelében január 20-án éjjel szenvedett balesetet a Pizolit Személyszállító Kft. autóbusza, amelyen többségben fiatalok, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, valamint volt diákok, tanárok, szülők is utaztak. A szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek.