Vérlázító, mindennek a legalja - forrong a Fidesz a kopasz-ügy miatt

Forrás: VS.hu

-

Több fideszes politikus név nélkül, L. Simon László pedig névvel is vállalva nyilatkozta lapunknak, hogy megdöbbentették a választási irodában történtek. Kövér László és Gulyás Gergely is vizsgálatot sürget, Orbán Viktor viszont annyit mondott: ebből az ügyből csak annyi tartozik rá, hogy a miniszter dolgozik a törvénymódosításon.


Hivatalosan nem volt róla szó, de mindenki erről beszél, pletykál, morog – válaszolta egy fideszes képviselő hétfőn a Parlamentben a Vs.hu kérdésére, hogy a kormánypártok hétfői frakcióülésén szóba kerültek-e a múlt keddi, Nemzeti Választási Irodánál zajlott események.

Ahogy arról beszámoltunk, az intézmény előcsarnokában kigyúrt kopaszokból álló társaság fogadta a reggel hatra érkező MSZP-s Nyakó Istvánt, aki a vasárnapi boltzár megszüntetéséről akart népszavazási kérdést benyújtani. A kopaszokról később kiderült, hogy több szálon kötődnek Kubatov Gábor FTC-elnök, Fidesz-alelnökhöz, és mindannyian azzal az idős nővel vannak, aki Nyakóval ellentétben a boltzár fenntartásáról akart kérdést benyújtani. A manőver végül a nőnek sikerült, majd kiderült róla, a hogy Herceghalom egykor fideszes polgármesterének a felesége, vele érkező kísérője pedig az osztálytársa volt Kubatov asszisztensének.


Gyalázatos, vérlázító, vérciki, botrányos, mindennek a legalja

– ezek voltak a legenyhébb jelzők a fideszes és KDNP-s képviselőktől, amikor arra kértük őket, mondják el az első gondolatot, ami átvillant a fejükön, amikor tudomásukra jutott az eset. De olyan is akadt aki azért nem akarta elmondani, mit gondolt, mert az nem tűrt nyomdafestéket.

A nevét a közel két tucat megkérdezettből egyvalaki, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár adta a kommentárhoz, ő azt mondta: teljesen megdöbbentette az eset. Viszont többen is azt mondták, irigylik a párttal más ügyekben is kritikus Bencsik János bátorságát, aki már múlt héten, rögtön az eset után azt írta Facebook-oldalán, hogy a történtekkel fordulóponthoz érkezett a Fidesz. Bencsik arról is írt, hogy bárki is áll a megmozdulás mögött, a következmények nem maradhatnak el.

E kijelentésével elvben minden megkérdezett egyetértett, de hangsúlyozottan csak elvben, mert abban sem volt véleménykülönbség köztük, hogy a Fidesz szervezeti kultúráját ismerve aligha indul majd vizsgálat a felelősök felderítésére. Vagy ha mégis, annak vagy nem lesz következménye, vagy az igazi felelős kiléte titokban marad, és más viszi el a balhét helyette.


Nagyon kíváncsi vagyok a Gábor beszámolójára

Pedig a vizsgálatot a pártvezetés több tagja, Gulyás Gergely alelnök és a régóta a Fidesz lelkiismeretének tartott Kövér László házelnök is sürgetné, információink szerint mindketten kiakadtak a történteken. A felderítés igényére utal az is, hogy a házelnök a Vs.hu kérdésre a parlamentben hétfőn azt mondta: addig nem akarja elmondani a véleményét, amíg nem ismeri a tényeket.

A vizsgálatot egyelőre nehezíti, hogy Kubatov Gábor, aki a legtöbbet mondhatná a hozzá köthető kigyúrt kopaszok akciójáról, a hét közepéig az Egyesült Államokban van. A megkérdezettek fele állítása szerint egyébként bízik abban, hogy ha a pártigazgató hazajön, megnyugtató magyarázatot ad a történtekre, és kiderül, hogy az akciót a tudta nélkül szervezték, nincs köze a pártvezetéshez.


Nem, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire hülyék legyünk, és verőembereket küldünk az ellenfeleinkre

– illusztrálta értetlenkedéssel vegyes elkeseredettségét egyikük. Hozzá hasonlóan többen abban reménykednek, hogy „valakik” – a frissen divattá vált szóhasználattal élve – önszorgalomból „tolták túl a biciklit”, és az MSZP-s népszavazás akadályozásával nem a megrendelését teljesítették, csak a kedvében akartak járni a pártvezetésnek.

Az esemény másnapján Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott, amelyen a botrányról is megkérdezték. A történtek hátterét firtató kérdést kikerülve a miniszterelnök annyit mondott, hogy a népszavazási kérdések benyújtásakor nem először fordul elő méltatlan helyzet, illetve, hogy a jelenlegi szabályok nem jók, ezért a Nemzeti Választási Irodát és a Nemzeti Választási Bizottságot felkéri, hogy tegyen javaslatot azok megváltoztatására.

A felelősöket és a következményeket firtató kérdést hétfőn ismét feltettük a miniszterelnöknek, Orbán Viktor erre azt mondta,


az igazságügyi miniszter dolgozik a törvénymódosításon. Ebből az ügyből ennyi tartozik rám.