Venezuela: Guaidó új választást akar

Fotó: AFP / JUAN BARRETO

-

A magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető szerdán Nicolás Maduro hivatalban lévő államfő eltávolítását követelte, és új elnökválasztás kiírására szólított fel a latin-amerikai országban.


Venezuela útja a kezdetektől fogva világos - szögezte le Twitter-üzenetében az ellenzéki politikus, akit az Egyesült Államokkal az élen számos latin-amerikai és európai ország is elismert ideiglenes elnökként.

A hatalmától gyakorlatilag megfosztott parlament elnöki tisztségét betöltő Guaidó három lépésben összegezte ezt a folyamatot. Először szerinte véget kell vetni a "hatalombitorlásnak", aztán átmeneti kormányt kell alakítani, majd szabad választásokra van szükség.

Guaidó egy keddi Twitter-bejegyzésében pedig közölte: polgármesterekkel találkozott, hogy az országnak ígért külföldi segélyszállítmányok Venezuelába juttatásáról tárgyaljon.

Az Egyesült Államok, Kanada, az Európai Unió és Németország külön is segítséget ígért a súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válság sújtotta dél-amerikai államnak. Az égetően szükséges támogatás részét képezik gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok is, amelyek a tervek szerint Brazília és Kolumbia felől érkeznének Venezuelába.

A dél-amerikai országban azt követően mélyült el még jobban a belpolitikai válság, hogy Guaidó egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A januárban államfővé ismét beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket.

Venezuelát súlyos gazdasági, politikai és alkotmányos válság sújtja. Az ország gazdaságát az kényszerítette térdre, hogy szinte kizárólag olajat exportál, és a kőolaj ára az elmúlt években jelentősen csökkent. Az országban elszabadult az infláció, sok helyen leállt a termelés, és a boltok polcai kiürültek. A politikai és alkotmányos válság pedig abból fakad, hogy a legutóbbi választáson az ellenzék került többségbe a törvényhozásban, de az elnök és a hozzá hű legfelsőbb bíróság a parlament jogköreit gyakorlatilag megszüntette, majd vitatott körülmények között vele párhuzamos alkotmányozó gyűlést hívott életre.