Van olyan iskolai dolgozó, akinek 2008 óta nem emelték a fizetését

Forrás: MTI/Kovács Attila

-

Betelt a pohár a pedagógusoknál, szakszervezetük azonnali tárgyalást kezdeményez a kormánnyal. Volna mit a kormányra rázúdítani: 70 ezer forintos fizetések, a pedagógusokon való spórolás, a tanárok munkaterhének növelése is elfogadhatatlan a szakszervezet számára.


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a 23. kongresszusa után közölte az MTI-vel a kezdeményezést. A tanácskozáson ugyanis a küldöttek felszólították a szakszervezet elnökét, Galló Istvánnét, hogy haladéktalanul kezdeményezze az oktatásért felelős miniszternél a tárgyalások megkezdését, összhangban a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány közötti megállapodással.


„A PSZ tisztában van azzal, hogy a mind ez idáig cáfolt, akár az 1700 milliárd forintot is elérő kormányzati megtakarítási szándék érintheti a köznevelést is” - fogalmaztak, megállapítva, hogy a törvény lehetőséget ad az intézményrendszer átalakítására, a tanárok munkaterhének növelésére, a pedagógusok elbocsátására, mert csupán egy kormányrendelet írja elő a foglalkoztatható pedagóguslétszám meghatározását.


A PSZ elutasítja az állami intézményfenntartó központ (Klik) előzetes egyeztetés nélküli, további átszervezését, a szakképzés kiemelését a köznevelés rendszeréből, a fenntartói irányítás tervezett megosztását a kormányhivatalokkal.

A szakszervezet szerint óriási feszültséget szül az óvodákban és az iskolákban, hogy miközben emelkedett a pedagógusok fizetése, az oktatást-nevelést segítő adminisztratív-technikai dolgozók 2008 óta nem kaptak fizetésemelést. A közoktatásban 40-50 ezer ember él havi 70-80 ezer forintból. Ezért a PSZ kezdeményezi, hogy a kormány mielőbb rendezze az ő bérüket is .


A szakszervezet arra kéri tagjait, a köznevelési rendszer valamennyi alkalmazottját, hogy ha sikertelen lenne a tárgyalásokat szorgalmazó kezdeményezés vagy a tárgyalás a kormányzattal, akkor „vállalják a közös fellépést a köznevelés rendszerének megvédésére”.


A kongresszus szolidaritását fejezte ki a szociális és kulturális területen dolgozók bérharcával. A küldöttek elfogadták a vagyongazdálkodásról szóló szabályozást, és döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez.