Van egy rossz hírünk: nincs biztonságos mennyiségű alkohol

Fotó: iStockphoto / Viktor Pryymachuk

-

Pár héten belül kijön a britek új javaslata az alkoholfogyasztásról. A most elfogadhatónak tartott mennyiséget a tudósok szerint csökkenteni kell.


Egy új egészségügyi jelentés szerint az embereknek tanácsos lenne visszafogniuk az ivást heti legfeljebb két alkalomra – írja a Guardian. Dame Sally Davies orvos szerint csökkenteni kellene a napi maximálisan elfogadhatónak tartott alkohol mennyiségét a férfiaknál és a nőknél is.


Az elmúlt 9 évben az alkohol miatt sürgősségire kerülők száma 50 százalékkal emelkedett Nagy-Britanniában.

Az új irányelvek azt mondanák ki, nincs biztonságos alkoholfogyasztási szint, a legkisebb mennyiség is betegséget – a többi között rákot – okozhat. A javaslatot valamikor januárban publikálják.

Davies vezette azt a csoportot, amely felülvizsgálta a korábbi irányelveket, amelyek a férfiaknak heti 21, a nőknek 14 „egységben” határozta meg az elfogadható szintet. Egy egységnyi alkohol egy pohár sört, 1 deci bort vagy 3 cent töményet jelent.

A University College London tanulmánya szerint négy hét alkoholmentesség is elég volt a májfunkciók javulásához, a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálódásához, és kisebb lett az esélye a cukor- és májbetegségnek is.