Választás helyett rendkívüli állapot jöhet a Fülöp-szigeteken

Fotó: AFP / MOHD RASFAN

-

Duterte elnök szerint a katonai bíróságok és a bitófák oldhatják meg a problémákat.


A rendkívüli állapot bevezetését és a választások felfüggesztését helyezte kilátásba csütörtökön Rodrigo Duterte. A Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta véres háborút hirdetett a kábítószer ellen, és arra buzdította a rendőröket és a civileket, hogy végezzenek bárkivel, aki szerintük kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Emiatt már több ezren haltak meg, köztük gyerekek is. Jogvédő szervezetek szerint elképzelhető, hogy emberiesség elleni bűnöket követnek el az országban.

A rendkívüli állapottal Duterte szerint más problémákat is meg lehetne oldani. „Ha kihirdetem a rendkívüli állapotot,


minden problémának véget vetek, nem csak a drognak”

– mondta az elnök. A különleges jogrend idején katonai bíróságok ítélkezhetnének terrorizmussal kapcsolatos ügyekben. „El fogom intézni, hogy


a hadsereg legyen a bírátok, és akasztófán végezzétek

– üzente az ország déli részén tevékenykedő iszlamistáknak.

A Fülöp-szigetek egyszer már átélte a véres diktatúra borzalmait a néhai Ferdinand Marcos uralma alatt, akit népfelkelés űzött el az országból három évtizeddel ezelőtt. Duterte tavaly lehetővé tette, hogy Marcost a nemzeti hősök temetőjében temessék újra.


Diktatúra készül

Októberben 42 ezer körzetben helyi választást is kellene tartani, de Duterte arra is utalt, hogy a választás helyett lehet, hogy ő fogja kinevezni az úgynevezett barangayok vezetőit. Szerinte ugyanis a mostani vezetők 40 százaléka érintett a kábítószeres bűnözésben. A barangayok a Fülöp-szigetek legkisebb közigazgatási egységei. A barangayok vezetői állítják össze azokat a listákat is, amelyek alapján a hatóságok lecsapnak a feltételezett kábítószeres bűnözőkre.

Duterte egyik ellenfele, Antonio Trillanes szerint az elnök éppen megdolgozza a közvéleményt, és valójában katonai diktatúra megteremtését készíti elő.


Európát is fenyegeti

Az elnök azokat is megfenyegette, akik nyomást akarnak gyakorolni Manilára, hogy ne állítsa vissza a halálbüntetést. Nem nevezte meg konkrétan, kikre gondol, de az Európai Parlament a múlt héten szólította fel a Fülöp-szigeteket, hogy ne vezessék be újra a halálbüntetést.


Bolondok, kurafiak! Ne üssétek bele az orrotokat a dolgainkba!”

– üzente Duterte. „Boldog leszek, amikor lógni fogtok.


Ha rajtam múlik, mind lógni fogtok”

– mondta a Fülöp-szigetek államfője.

A Dél-kelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) 10 országa közül csak Kambodzsa és a Fülöp-szigetek törölte el hivatalosan a halálbüntetést, Thaiföldön, Bruneiben, Laoszban és Mianmarban viszont évtizedek óta nem volt már kivégzés. Duterte már tett lépéseket a halálbüntetés visszaállítására, és szerinte Európa azért ellenzi a halálbüntetést, mert bűntudata van az első világháborúban meghalt milliók miatt.


Ez a bűntudat, ez a lelkiismeret-furdalás már-már genetikai. Nemzedékről nemzedékre száll”

– vélekedett a Fülöp-szigetek elnöke.