Valami nagyon furcsa történt a BKV hétmilliárdos takarítási tenderén

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Eredménytelennek nyilvánította a takarítási feladatokra kiírt közbeszerzését a BKV. Az indok, hogy valamelyik ajánlattevő ötvenezresével ment lefelé a milliárdos tenderen, amivel a BKV szerint „súlyosan veszélyeztette az eljárás tisztaságát”.


Megerősítette a VS.hu értesülését a BKV, hogy eredménytelennek nyilvánította a takarítási feladatokra még tavaly novemberben kiírt közbeszerzését. Nem kis üzletről van szó, a BKV közlése szerint évente 1,5 milliárd forintot fizetnek majd ki takarító cégeknek. Négy évre választják ki őket, megbízásuk egy évvel meghosszabbítható, tehát a közbeszerzés nyertesei 5 év során összesen 7,5 milliárd forintért dolgozhatnak.

A tender 7 részből állt, ezekre külön kellett ajánlatot tenniük a cégeknek:
 • autóbusz-, trolibusz-telephelyek, járművek,
 • villamos-telephelyek, járművek,
 • metrójárműtelepek, járművek,
 • HÉV-járműtelepek, járművek,
 • metró utasforgalmi és üzemi területek,
 • irodaházak, egyéb létesítmények,
 • utasforgalmi területek.Tisztességtelen ajánlat

A kiírás lemondásának indoklásából az derül ki, valaki tisztességtelenül járhatott el. „Az ajánlattevőnek vagy részvételre jelentkezőnek


az eljárás tisztaságát vagy a többi ajánlattevő, illetve részvételre jelentkező érdekeit súlyosan sértő cselekménye miatt a BKV az eljárás eredménytelenné nyilvánításáról döntött

– írták.


A bírálat legfőbb szempontja az ár volt, ezzel függött össze a tender lefújása. A VS.hu-nak egy, a közbeszerzést ismerő forrás azt mondta, hogy a licitálás során valamelyik résztvevő 50 ezer forintonként ment lejjebb és lejjebb, újabb ajánlataival, mindig a tender zárása előtt néhány perccel.

Mivel csak számítógépen lehetett licitálni, minden újabb ajánlat automatikusan kitolta a zárási határidőt, hogy a többi résztvevő is tudjon reagálni, ha akar. „Így 50 ezrenként haladva jó ideig el lehet játszani egy többmilliárdos tendernél” – mondta forrásunk.

Értesülésünkkel egybehangzóan idézte fel a történeteket a BKV is:


Az elektronikus árlejtés jelentős mértékű elhúzódásával kapcsolatban több ajánlattevő jelezte, hogy az érdekeit sérti.

Azt nem tudni, ki volt a licitáló, és az sem világos, miért kell lefújni egy tendert egy lefelé licitáló résztvevő miatt, hiszen az úgynevezett elektronikus árlejtésnek éppen ez a lényege, és a BKV akkor jár jól, ha minél alacsonyabb áron vállalja valaki a munkát.

Úgy tudjuk, a licitálás az aláígérgetésekkel heteken át tartott, a BKV nem tudta lezárni a tendert, másfelől a mostani takarítókkal határozott idejű szerződése van, így minél hamarabb akar új szerződést kötni.

Mint megtudtuk, BKV újabb közbeszerzést fog kiírni, addig jelenlegi partnereivel végezteti el a munkát.

Az ajánlattevők között volt – sokadmagával együtt – a B+N Referencia Zrt.. is, amely PQS International Hungary Kft.-vel együtt jelenleg is a BKV legtöbbet foglalkoztatott takarító cége. A BKV 10 takarítási helyszíncsoportjából korábban hármat szerzett meg.

A B+N idén májusig még Simicska Lajos üzlettársához, Fonyó Károlyhoz kötődött a Fonyó egyszemélyes tulajdonában álló Mundus Invest Zrt. révén. Májusban a Mundus megvált üzletrészétől.


Ők takarítanak most

 • Autóbusz, trolibusz telephelyek és járművek: Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. + TOP Cleaning Kft. + T.O.M Controll 2001 Vagyonvédelmi és Szolgáltató Zrt.
 • Villamos-telephelyek (villamos, fogaskerekű, libegő, sikló): BBM Budaber Zrt.
 • Metrójárműtelepek és járművek: PQS International Kft.
 • HÉV-telephelyek és járművek: B +N Referencia Zrt.
 • Metró utasforgalmi területek és üzemi területek: PQS International Kft.
 • HÉV-vonalakon állomások, utasforgalmi területek, irodák és egyéb helyiségek takarítása: PQS International Kft.I
 • Irodaházak és egyéb létesítmények takarítása: Opus Ingatlanszolgáltató és Kivitelező Kft.
 • Utasforgalmi területek takarítása: B+N Referencia Zrt.
 • M4-metrójárműtelep és járművek takarítása: B+N Zrt.
 • M4-metróvonal utasforgalmi és üzemi területek, állomási felületek: BBM Budaber Zrt.
forrás: BKV


Feketelista, takarítás duplán

A BKV takarítási pályázatai korábban sem sikerültek hibátlanul. 2008 decemberében a 6,8 milliárdos tendert nyerő PQS Kft. konzorciumi társa egy olyan cég volt, amely az adóhatóság feketelistáján szerepelt 180 millió forintot meghaladó tartozásával – írta az Index. A Renomé Kft. azóta se került le a listáról, felszámolás kezdődött vele szemben.

A Renoméról a Magyar Hírlap írta meg a BKV belső ellenőrének jelentése alapján, hogy 3 millió forintot adott ki feleslegesen, mert kétszer kifizette a HÉV-vonalak mentén felpingált graffitik eltávolításának költségét. Ennek háttere, hogy a BKV Logisztikai Irodája 2003. március 6-tól 2006. március 6-ig megbízta a Renomé Kft.-t a HÉV-vonalak, megállóhelyek takarításával. A szerződés tartalmazta a plakátok és falfirkák napi rendszerességgel történő eltávolítását is, összesen 73 millió forintért. Ettől függetlenül született egy új, párhuzamos megbízás is erre.

Egy másik takarítói szerződéssel is gond volt, mégpedig azzal, amelyik a HÉV-vágányok melletti szemét összeszedéséről szól: ennél a belső ellenőr lemérte a takarítandó felületet, és megállapította, hogy a szerződésben leírtnak csak a harmada. Vagyis a Renomé 2 millió 516 ezer négyzetméter helyett mindössze 780 ezer négyzetméter takarításáért kapott nettó 10 milliót.

A belső ellenőrzésnek annyi következménye mindenképpen lett, hogy a revizort elbocsátották állásából, két héttel azt követően, hogy Demszky Gábor akkori főpolgármestertől szóbeli meghallgatást kért.