Valami készül Moszkvában

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ

-

A szíriai elnök meglepetésszerűen elutazott az orosz fővárosba.


Vlagyimir Putyin szóvivője szerint Bassár el-Aszad elnök munkalátogatásra érkezett Moszkvába kedd este, és tárgyalt az orosz elnökkel. Feltehetően volt miről beszélniük, hiszen Oroszország a múlt hónap végén indította meg a légitámadásokat Szíriában. Moszkva az állítja, hogy a célpontja az Iszlám Állam, illetve a többi, Aszad ellen harcoló lázadó csoport.

Vlagyimir Putyin kedden egy moszkvai rendezvényen arra figyelmeztetett, hogy miután a szélsőségesek megvetették lábukat Szíriában és más közel-keleti államokban, terveket szőnek arra, hogy kiterjeszthessék területeiket, és egész térségeket forgassanak fel.A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy Aszad külföldi látogatást tett. Dmitrij Peszkov szóvivő elmondta, hogy a megbeszélésen szó volt a szíriai orosz hadműveletekről, a terroristák elleni harcról, továbbá a szíriai-orosz kapcsolatok különböző vetületeiről.

A Kreml honlapján a tárgyalásokról megjelent összefoglaló szerint Aszad megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott orosz katonai segítséget. Putyin közölte, hogy Oroszország kész segíteni a politikai rendezésben is, és szorosan együtt fog működni ebben azokkal az országokkal, amelyek békés megoldást szeretnének találni az elhúzódó szíriai konfliktusra. Putyin hangsúlyozta, hogy a szíriai fronton bekövetkezett pozitív fejlemények megteremtik az alapját a hosszú távú politikai rendezésnek, amelybe bevonják az összes szíriai politikai erőt, etnikai és vallási csoportot.

Az orosz elnök ismételten aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a volt szovjet tagköztársaságok legalább 4 ezer állampolgára harcol Szíriában a kormánycsapatok ellen. A szíriai elnök szóvivője szerdán reggel közölte, hogy Aszad a tárgyalások után hazatért Moszkvából Damaszkuszba.