Vakít német felderítőgépek műszerfala, nem lehet velük este repülni

Fotó: TSgt. Brad Fallin

-

A védelmi minisztérium szóvivője szerint jelentéktelen, javítható problémáról van szó, és amúgy se kell este repkedni Szíria felett.


Nem repülhetnek sötétedés után a német felderítő repülőgépek - írja a Bildre hivatkozva a Deutsche Welle. Az Iszlám Állam terroristái elleni harchoz elengedhetetlenként beállított hat Tornado repülőgépet túl fényes belső világítással szerelték fel, amely bántja a pilóták szemét.

A felderítő gépek blamája csak egy a német hadsereget övező botrányokból. A G36 gépkarabélyokat most vonják vissza, miután kiderült, hogy a remekbe szabott modern fegyver egyre pontatlanabbá válik, ahogy felmelegszik. Az Afganisztánban szolgáló katonák sokat panaszkodtak a fegyverre, a Der Spiegel által megszerzett dokumentumok szerint az ügy már 2012. márciusában a védelmi miniszter elé került. A visszahívásra azonban csak most került sor. A Spiegeltől indult egy másik katonai botrány is. Kiderítették, hogy a hadsereg 39 H90-es többcélú helikopteréből csak négy van röpképes állapotban.

A védelmi minisztérium szóvivője elismerte, hogy "egy apró, a pilótafülke világításával kapcsolatos problémától" szenvednek a Tornadók. A hadsereg szerint elképzelhető, hogy a pilóták által viselt éjjel látó sisakok miatt alakulnak a pilótákat zavaró tükröződések. A problémát a következő két hétben tervezik orvosolni. Azt is hozzátette, hogy Szíria felett nincs szükség jelenleg éjszakai bevetésekre.

A hat felderítőgép elvben bármely napszakban, akár rossz időjárási viszonyok között is képes nagy felbontású képeket és infravörös felvételeket készíteni a kijelölt célpontokról.