V. kerület: a válság miatt jártak jól Giró-Szászék

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A válság vitte le annak az ingatlannak az árát, amelyet az V. kerület egy olyan cégnek adott el, amely jelenleg Giró-Szász András érdekeltségébe tartozik. A Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára egy belvárosi 120 szobás hotel kisebbségi tulajdonosa lesz.


“Nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzat a Dorottya utca 8. szám alatti ingatlant áron alul értékesítette volna” - írta pénteki közleményében az V. kerület. Az önkormányzat arra reagált, hogy a Blikk arról írt: a Belváros áron alul értékesített egy ingatlant egy olyan cégnek, amely jelenleg Giró-Szász Andrásnak, a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkárának érdekeltségébe tartozik.

Az V. kerület nehezményezi, hogy Blikk az ingatlanpiaci válság előtti értéket veti össze a válság kirobbanása utáni forgalmi értékekkel. “2008 és 2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott, az árak több mint egyharmaddal, átlagosan 30-40 százalékkal csökkentek” - írják. Az önkormányzat szerint ez történt a Dorottya utca esetében is, ahol az ingatlan értékét a válság kirobbanása után lejjebb kellett vinni.

Kitérnek arra is, hogy az önkormányzat nem rögtön próbálkozott üres ingatlanjainak eladásával. Először fejlesztésre tettek kísérletet, apportálták az ingatlanokat egy ingatlanfejlesztő cégbe. Az ingatlanok felújításához nem kaptak elegendő hitelt, ezért befektetők bevonásával próbálkoztak. A cég 50 százalékának értékesítésére pályázatot írtak ki, az önkormányzat megtartotta volna a tulajdon felét.

Mivel a pályázat sikertelen volt, nyílt, többfordulós pályázatot írtak ki az ingatlancsomag egészére. A pályázat az 1 milliárdot meghaladó érték miatt az Európai Unió országaiban bejegyzett cégek számára is nyitott volt. A tenderen a luxemburgi bejegyzésű Praefinium tette a legjobb ajánlatot. “Indokolatlan a luxemburgi bejegyzést offshore-nak minősíteni, hiszen Luxemburg az Európai Unió tagja, ugyanúgy, mint Németország” - írja a közlemény.

A Blikk információi szerint a 3200 négyzetméter nettó hasznos alapterületű Dorottya utcai épülettől 776 millió forint helyett 582 millióért szabadult meg az önkormányzat. A lap szerint a 180 ezer forint/négyzetméter ár a Vörösmarty tér mellett igen méltányosnak számít (a mostani átlagár 340 ezer forint négyzetméterenként). Ezt a hatemeletes épületet tervezi szállodává alakítani a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára sógorával, Serfőző Péterrel egy hárommilliárd forintos beruházás keretében.

Elsőként az Index írt arról kedden, hogy Giró-Szász egy belvárosi 120 szobás hotel kisebbségi tulajdonosa lesz. A lapnak az államtitkár hétfőn nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatában tűnt fel, hogy Giró-Száz államtitkári kinevezése ellenére is megtartja 20 százalékos részesedését a Safe Port Projekt Kft.-ben, amelynek másik tulajdonosa Serfőző.