Üzleti modell lett, hogy horrorpénzért adnak ki bűzös kis lukakat

-

Nagy port kavart az a másfél hónappal ezelőtti cikkünk, amelyből kiderült, hogy egy józsefvárosi házban gyakorlatilag tömegszállást alakított ki a tulajdonos. Mostanra kiderült, a módszert máshol is alkalmazza: csótányok, elzárt gáz, kitört üvegek, kis szobák – több tízezer forintért havonta.


Csak suttogva mer beszélni egy környéken lakó az éppen hallótávolságon kívül lévő, de még jól látható házról. Budaörsön vagyunk, emberünk láthatóan fél, pedig csak azt kérdeztük, tud-e olyan házról a környéken, ami apró szobákra van osztva, mégis sokan laknak benne.

November elején írtunk egy józsefvárosi házról, amelyet farostlemezekkel osztottak kis szobákra, és a néhány négyzetméteres, saját vécé és fürdőszoba nélküli helyiségeket havi negyvenezerért adták ki jobbára nehéz helyzetű embereknek és családoknak. Azóta kiderült, hogy a tulajdonos nem csak ott alkalmazza ezt a módszert.

Övé két budaörsi ház is, köztük a fent említett, és ugyanez az üzleti modell Budapest VIII. kerületében a Teleki térnél, a Karácsony Sándor utca 2/B-ben.


Karácsony Sándor utca 2/B.


Valami volt a gázzal is

Utóbbiban információink szerint összesen hat különböző méretű szobát alakítottak ki, egy szociális munkástól úgy tudjuk, szobánként, illetve családonként 90 ezres bérleti díjjal működött a biznisz. Információink szerint volt, amikor az összesen 80 négyzetméteres ingatlanban többtucatnyian is laktak. Manapság már jobb a helyzet, a lakást az utóbbi időszakban folyamatosan ürítik ki, egyre kevesebben lakják.

Nem biztos persze, hogy a tulaj önszántából döntött így. Mint az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-től és a józsefvárosi önkormányzattól megtudtuk, a gázt egy időre kikapcsolták a házban. Utóbbit azért kerestük meg, mert a házban több – saját közlése szerint hat – lakás az önkormányzat tulajdona. Azt tudtuk meg, hogy egy harmadik emeleti lakás tulajdonosának szabálytalan gázvételezése miatt szünetelt a gázszolgáltatás.

Hogy pontosan ki miatt kapcsolták ki a gázt, arról mindenki mást mond, mindenesetre a lakók fix összeget fizetnek a rezsiért, így nem érdekük átkötni a vezetéket. Viszont fagyoskodnak, főleg, hogy az ablakokról és a bejárati ajtóról is hiányzik a romos lakásban az üveg, de – úgy tudjuk – a pénzt továbbra is forintra pontosan fizetniük kell a bérlőknek.Bűz és rágcsálók

De nem csak a gázszolgáltatással van baj, 2014-ben a házhoz kétszer is kiszállt a kormányhivatal illetékes népegészségügyi osztálya, mert bejelentést kapott bűz és rovarfertőzöttség miatt – tudtuk meg Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtóosztályától. A panaszokat helytállónak találták, ezért rovar- és rágcsálóirtást rendeltek el.

Úgy tudjuk, az üzemeltető cég körül a NAV is vizsgálódik, de adótitokra hivatkozva erről nem adott bővebb felvilágosítást.

A szobák hirdetései fent vannak több ingatlanközvetítő oldalon, ezen a honlapon egyébként nemcsak albérlőket keresnek a lakásba, hanem eladásra is kínálják 13,9 millió forintért, „akár bérlőkkel együtt is”.Ugyanez az üzleti modell Budaörsön is. A hirdetések szerint egy szoba nyolc négyzetméter, és havi díja 42 ezer forinttól kezdődik. A tulajnak van még egy háza a településen, ott havi 35 ezer egy szoba bérlete, és nincs hír bármiféle szabálytalanságról. Csak a szomszédok nem mernek hangosan beszélni a házról az utcán.Vizsgálatok célkeresztjében a Koszorú utcai ház

Novemberi cikkünk megjelenése után, közérdekű bejelentést követően a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége helyszíni szemlét tartott a házban a kerületi rendőrkapitányság közreműködésével.

A feltárt hiányosságok miatt a józsefvárosi önkormányzat építésügyi irodájának, a gyámügyi hivatalnak, a kerületi jegyzőnek, illetve a NAV-nak is megküldték a jegyzőkönyv egy-egy másolatát, ugyanis bizonyos kérdésekben ezeknek az intézményeknek van hatáskörük vizsgálódni. A fővárosi kormányhivatal korábban már megkereste a jegyzőt is az épület miatt, ugyanis azt tapasztalta, hogy a tulajdonos ott tömegszállást alakított ki.

A kerületi jegyző hivatalától azt a választ kaptuk, hogy még vizsgálódnak, és az eljárás lezárultáig további felvilágosítást nem adnak. A gyámügy hivatalból továbbította a jegyzőkönyvet az illetékes Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központnak, annak munkatársai is meglátogatták az ingatlant, de hatósági intézkedésre szerintük nincs szükség, így gyermekek kiemelésére sem. Az építésügyi irodától mostanáig nem kaptunk választ.