Utoljára ajánljuk fel adónk egy százalékát lutrira

Fotó: Getty Images/iStockphoto / beakraus / Getty Images/iStockphoto / beakraus

-

Évente egymilliárd forintnál is nagyobb az az összeg, amely végül nem ér célba a személyi jövedelemadóból a civil szervezeteknek felajánlott pénzből. Ez részben az adózók hibája, de több tízezer esetben utólag derül ki, hogy a kedvezményezett szervezet nem is jogosult a támogatásra.


Nyakunkon az újabb adóbevallás május 20-i határideje, az adóhivatal honlapján mégis csak annyit találhatunk adónk 1 százalékának tavalyi felajánlásának értelméről, hogy az idén március 10-i állapot szerint 24 ezer 35 olyan szervezet volt, amely a jogszabályi feltételeknek valóban megfelelt, és így ténylegesen támogatásban részesült. Ez a névsor láthatóan mozgásban van, január óta negyedik alkalommal változtatták, azóta nagyjából 600 alapítványról, egyesületről derült ki, hogy mégiscsak hozzájuthat a pénzéhez.

„A társadalom és az egyén közös szükségletei”

A remények szerint ennek az áldatlan állapotnak vet véget az a jogszabály-változás, amely némi izgalmat csempész az egyébként is többnyire pályázatról pályázatra élő civil szervezetek életébe. Az Országgyűlés két évvel ezelőtt módosította a működésüket szabályozó törvényt, amely alapján a civil szervezeteknek idén május 31-ig kell megfelelniük a közhasznú státus elnyeréséhez szükséges feltételeknek. A legtöbb szervezet már beadta a szükséges dokumentumokat a bíróságra, de még nem nagyon bírálták el azokat, sokat pedig visszadobtak hiánypótlásra - mondta el a VS.hu-nak a NIOK Alapítvány, a legnagyobb egyszázalékos adatbázist üzemeltető adhat.hu igazgatója, Gerencsér Balázs. A közhasznúságot a jogszabály meglehetősen tágan értelmezi („a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrások” és „megfelelő társadalmi támogatottság”), aminek konkrét meglétét a bíróságoknak kell megítélniük. A tét egyebek között az, hogy jövőre jogosultak lesznek-e az érintett társaságok a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékra, hiszen a közhasznú tevékenység végzése feltétel.

Elveszett pénzek

Évente együttesen mintegy 7-8 milliárd forinthoz jut 23-24 ezer szervezet az szja-ból. 2015-ben már csak azok a civilek lesznek jogosultak erre az összegre, akik szeptember végéig - már a bíróság által is elismert közhasznú státus birtokában - regisztráltatják magukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Így tehát már nem történhet meg, hogy utólag derül ki: a kedvezményezett nem felel meg a törvényi feltételeknek. Sőt, még azok a pénzek sem tűnnek el a civil szféra számára, amelyek amiatt nem jutnának célba, mert időközben jogutód nélkül megszűnik egy szervezet. Ilyen esetben ugyanis egységesen az állami költségvetésnek abba a bugyrába kerül a felajánlás, amelyet a civil szervezetek támogatására hoztak létre. Ez a Nemzeti Együttműködési Alap (elnöke Csizmadia László, aki a Civil Összefogás Fórum, a CÖF alapítója és a Békemenet egyik szervezője), amelynek elődje a Nemzeti Civil Alapprogram volt. Ez utóbbiba az állam 2010-ig még annyi pénzt rakott évente (2010-ben például 7 milliárd forintot), amennyit az adózók felajánlottak a civileknek. 2011-től azonban felére csökkent az összeg, majd a költségvetési előirányzat nevét is megváltoztatták, és 2012 óta évi 3,4 milliárd forintot kap a büdzséből.

Kidurrantanák a marketinglufit

Idén újból szigorították azt is, hogy a kedvezményezettek miként használhatják fel a felajánlott adóforintokat. A civilek 2011-ig kizárólag közhasznú tevékenységeikre költhettek a pénzből, 2012-től azonban már a működési költségeiket is állhatták az adófelajánlásból. Ezt 2014-től úgy maximálták, hogy a fenntartásra és a működésre fordítható összeg nem haladhatja meg a teljes támogatás 25 százalékát, de legfeljebb 25 millió forintot. Korlátozták a reklámköltégeket is, miután néhány mamutszervezet már annyit pénzt szórt el hirdetésekre, mint a mosóporgyártók. Így marketingre idén már csak a támogatás 10 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint költhető. Ha Ön is szeretne rendelkezni adója egy százalékáról, de még nem találta meg a legszimpatikusabb szervezetet, töltse ki a Nagy civil tesztünket! Ennek révén megtudhatja, melyik közügy önnek a legfontosabb! A kitöltés után az Ön értékrendjének leginkább megfelelő ügyek, projektek és társadalmi célok között válogathat majd. Ha itt nem talál megfelelő szervezetet, az adhat.hu oldalon több mint 10 ezer szervezet között böngészhet.