USA: az évtized influenzajárványa tombol

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Az amerikai járványügyi központ szerint már 37 gyermek vesztette életét. Sok helyen elfogyott az oltás.


Országszerte folyamatosan nő a betegek száma és aggasztó, hogy a kórházi kezelést igénylők száma is megugrott. Mivel ezek a legsúlyosabb esetek, jelzik a halálos áldozatok lehetséges magas arányát – írja a The New York Times.

A megbetegedések elérték vagy meghaladták a 2014-15-ös szezonét, amikor a CDC adatai szerint 34 millió amerikai betegedett meg, 710 ezer ember szorult kórházi ápolásra és 56 ezren meghaltak.

Azzal számolunk, hogy az idei számok hasonló arányúak lesznek – mondta Daniel B. Jernagin, a CDC influenzarészlegének igazgatója.

Ezen a héten hét gyermek halt meg a betegség szövődményei miatt, ezzel 37-re emelkedett az idei influenzaszezonban a gyermek-elhalálozások száma. 2014-2015-ben 148 gyermek életét követelte influenzavírus.

Bár a járvány tombol, a központ még mindig javasolja az amerikaiaknak, hogy oltassák be magukat. Számos orvos és gyógyszergyár azonban kifogyott az oltásokból.

A 2009-es új típusú influenzajárvány idején ugyan több ember betegedett meg, de akkor egy új vírustörzs okozta a fertőzést. Idén a már 50 éve jelen lévő H3N2 vírus okozza a megbetegedéseket. Ez a vírustörzs először 1968-ban jelent meg hongkongi influenza néven, és ez egyik legtöbb halálos áldozatot szedő vírustörzs.