Uniós támogatások reményében váltana megyét Szentlőrinckáta

-

A Pest megyei községben népszavazást tartanak vasárnap arról, hogy csatlakozzanak-e Jász-Nagykun-Szolnokhoz. Az ugyanis már nem a Közép-magyarországi régió, így jogosult uniós támogatásokra.


Nagy István, Szentlőrinckáta független polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy az önkormányzat tavaly novemberben döntött a népszavazás kezdeményezéséről.

A falu ugyanis két kilométerre fekszik a megyehatártól, de mint Pest megyei település, jelenleg a Közép-magyarországi Régióhoz (KMR) tartozik, ami miatt uniós forrásoktól esik el.

Nagy István tájékoztatása szerint igenlő válasz esetén a terveik szerint 2017. január elsejével váltottak volna megyét, s kerültek volna az Észak-alföldi Régióhoz, amelyre kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek vonatkoznak. A nemrég kapott jogértelmezés szerint azonban a váltásra csak 2019-ben kerülhetne sor, "akkorra viszont már megtörténik az uniós források szétosztása". Az új tények ismeretében a szavazás így elvesztette tétjét - mondta a polgármester.

A községben 1595-en járulhatnak az urnákhoz, az érvényességhez a részvételnek meg kell haladnia az 50 százalékot, és a szavazók több mint a felének a váltás mellett kell döntenie.