Uniós jogból oktatták a bekéretett magyar nagykövetet a németek

Fotó: MTI/Európai Néppárt / -------------------

-

Sem a német, sem az osztrák kormány nem készül arra, hogy tömegesen toloncoljon Magyarországra menekülteket, ezt diplomáciai úton el is mondták Magyarországnak. A dublini egyezményről szóló bejelentés kormányon belüli vitát is generálhatott.


A német kormány úgy számol, csaknem félmillió migráns érkezik idén az országukba, és többségük ott is marad, nem küldik őket vissza a schengeni határra – úgy tudjuk, egyebek mellett ezt közölték Czukor György berlini nagykövettel a német külügy részéről.

Czukort szerdán kérették be a német külügyminisztériumba, azok után, hogy egy nappal korábban Szijjártó Péter bejelentette: Magyarország „technikai okokból bizonytalan időre felfüggeszti a menekültek visszaküldéséről szóló Dublini Egyezményt” (később helyesbítettek, hogy nincs szó felfüggesztésről, csak nem fogadnak menekülteket).

Információink szerint felhívták Czukor György figyelmét, amikor bekérették, hogy az Európai Unióban megvan a megfelelő jogintézmény arra az esetre, ha valamely tagállam nem képes megfelelően ellátni a területén tartózkodó menekülteket – ezzel élt legutóbb például Bulgária is.

Ehhez képest Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke még tegnap is arról beszélt, hogy nincs elég ágy, sátor, takaró a megnövekedett létszámú menekültek ellátására.

Úgy tudjuk, azt is mondták a nagykövetnek, hogy érthetetlen, a magyarok miért nem akarnak egyenlő teherviselést – utalva a németekhez érkező félmillió migránsra.


Úgy tudjuk, korábban már Ausztria is jelezte, hogy nem fog tömegesen visszatoloncolni menekülteket Magyarországra. Nyugati szomszédunktól korábban hetente tízes nagyságrendben érkeztek visszatoloncolt illegális migránsok, és diplomáciai forrásokból úgy értesültünk,


nem merült fel, hogy drasztikusan növeljék ezt a számot,

ezzel pedig forrásaink szerint a magyar kormánynak is tisztában kellett lennie. Szlovákiából idén eddig 200 migránst küldtek vissza Magyarországra.


A magyar kormányfő Brüsszelben: bejött neki


A magyar kormányfő végül éppen azt a stratégiát választotta Brüsszelben, amelyet a VS.hu előrejelzett: Orbán Viktor arról beszélt, bár Olaszországba és Franciaországba kevesebb menekült érkezik, mint hozzánk, a két ország mégis 160 millió eurónyi plusztámogatást kapott a közös költségvetésből, míg a magyar kormány csak 1,5 millió eurót. Vagyis több pénzt szeretnénk annak fejében, hogy nem rúgjuk fel a Dublin III. egyezményt.

A miniszterelnök valóban elérte, hogy Magyarország és Bulgária külön elbírálásban részesül majd a menekültek elosztásánál, és ránk nem lesz érvényes a kvótarendszer. Azt is sikerült elérni, hogy külön támogatást kapjunk, több millió euró értékben. Nem véletlen, hogy a kormányfő elégedetten nyilatkozott ma reggel.Az egyoldalú bejelentés egyébként komoly bizalomvesztést okozott osztrák és német részről is. Mint korábban megírtuk, Perényi János bécsi nagykövetnek azt mondták Bécsben, nem tudták elképzelni korábban, hogy a magyar kormány „ennyire olcsó módon” lépjen fel, Berlinben pedig Czukor Józsefnek kellett végighallgatnia, ahogy elmagyarázzák neki: a magyar kormány aláássa a menekültügyi rendszer közös működtetésébe vetett bizalmat.

Olyan információ is eljutott hozzánk, hogy a mindenkit meglepő bejelentés még a kormányon belül is vitát gerjesztett. Egy informátorunk szerint a kormányzati kommunikáció „kicsit túltolta a bejelentést”, ami Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter haragját is kiváltotta. Pintérét különösen, hiszen ő egy nappal korábban tárgyalt osztrák kollégájával, akivel nagyon jó a munkakapcsolata, így számára különösen kínos volt a minden előzetes jelzés nélküli bejelentés. Trócsányi Lászlónak pedig utólag kellett magyarázkodnia arról, hogyan is értjük a felfüggesztést.