Ülősztrájkolnak a menekültek egy görög szigeten

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

Olyan lassú az ügyintézés, hogy a bevándorlók tiltakozó akcióba kezdtek.


A görögországi Kósz szigetére érkezett menekülteket kedden egy stadionba próbálták terelni, hogy nyilvántartásba vegyék őket, a területen összezsúfolódó, hosszú sorokban várakozó, mintegy 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A stadionban tartózkodó rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. A helyszínen kitört a pánik, több százan menekültek el.

„Papírokat akarunk, enni akarunk!” – skandálták kedden több százan, miközben ülősztrájkkal torlaszolták el a sziget legnagyobb városába vezető utat. A tiltakozók csoportja a regisztrációs eljárás felgyorsítását követeli a görög hatóságoktól.

Jeórjiosz Kiritszisz, Kósz polgármestere arra figyelmeztette a görög kormányt kedden, hogy ha nem tesz azonnal lépéseket a rend helyreállítására, "vérontásra" is sor kerülhet a szigeten, ahova már több mint 7 ezer bevándorló érkezett. "Felhívom a figyelmet arra, hogy valós a vérontás veszélye" - írta a tisztségviselő a kabinethez intézett levelében, amelyet kedden közzétettek a görög lapok.


Az Égei-tenger keleti medencéjében lévő szigetekre naponta több százan érkeznek a polgárháború sújtotta Szíria vagy Afganisztán területéről. A görög parti őrség kedden közölte, hogy hétfő reggel óta Leszbosz és Kósz partjai közelében hét különböző mentőakcióban 329 embert mentettek meg.

A görög hatóságoknak, a helyi lakosoknak és a jótékonysági szervezeteknek egyre nagyobb gondot okoz, hogy regisztrálják az újonnan érkezetteket, majd szállást és ellátást biztosítsanak számukra. A turisták népszerű célpontjának számító Kósz szigetén sok bevándorló a legnagyobb város parkjaiban és terein kénytelen meghúzni magát.