Ukrajnai menekülthullámmal is kalkulálnia kell a kormánynak

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Nem zárható ki – mint azt a minapi munkácsi fegyveres incidens is mutatja –, hogy Ukrajnában a központi hatalom nem lesz képes fenntartani a rendet, és emiatt nagyobb elvándorlási hullám is megindulhat keleti szomszédunk felől. Több forrásunk szerint ilyen forgatókönyvekkel is számol a délről érkező tömeget kerítéssel megállítani készülő kormány, már fel is mérte, hol tudná elhelyezni az Ukrajnából érkezőket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János nem cáfolta információinkat. Azt mondta, „joggal lehet ijesztőnek nevezni a helyzetet Kárpátalján". Szlovákiában is így látják, egyes információk szerint egyeztetés is folyik a két kormány között.


A Balkánról tömegesen érkező menekültek mellett gyakorlatilag állandó témát jelent az ukrajnai biztonsági helyzet is a parlament nemzetbiztonsági bizottságának – erősítette meg több nemzetbiztonsági forrásunk is. Informátoraink szerint a magyar szakszolgálatok olyan prognózisokat is készítettek és ismertettek már ezeken az üléseken, melyek szerint nem zárható ki, hogy Ukrajnában a központi kormány nem lesz képes garantálni a rendet, és a közigazgatást még azokon a területeken sem, ahol egyébként jelenleg nincs fegyveres konfliktus.

Egy az ukrán belbiztonsági helyzetet ismerő forrásunk szerint ezért az sem zárható ki, hogy a múlt hétvégén Munkácson történt lövöldözéshez hasonlók a jövőben rendszeresen előfordulhatnak.


Sajnos nem lehet kizárni, hogy a mexikói drogháborúhoz hasonló állapotok alakuljanak ki Ukrajnában, amikor helyi hadurak tartanak ellenőrzésük alatt egy-egy települést, akár nagyobbakat is, és a rendőrség, a központi hatalom befolyása teljesen megszűnik

– mondta informátorunk.

Mint ismert, a Jobb Szektor nevű szélsőséges csoport saját ellenőrző pontokat is felállított, a rendőrség pedig ezt tétlenül hagyta. Ukrajnában több hasonló félkatonai szervezet működik és az ország üzleti életét irányító oligarchák között is többen vannak, akik támogatnak ilyeneket.

Egy kormányzati forrásunk szerint ezen kívül – ukrajnai magyar szervezetektől kapott információk alapján – az sem zárható ki, hogy esetleg a tél beálltával a romló életkörülmények miatt döntenek sokan úgy, hogy elhagyják az országot. „Kárpátalján továbbra is 7000 forintnak megfelelő hrivnya az átlagnyugdíj. Egy átlagos panellakás rezsije még a nyári hónapokban is elviszi egy közalkalmazotti fizetés jelentős részét, és hol van még a fűtési szezon” – érzékeltette az ottani állapotokat forrásunk.


A romló életkörülmények miatt is jöhet elvándorlás


Úgy tudjuk, a Belügyminisztériumban emiatt már korábban összeállítottak egy felkészülési tervet, amely több ezres, adott esetben tízezres nagyságrendű ember elhelyezéséről szólna. Ilyeneket egyébként legelőször még a Krím orosz megszállása esetén kezdtek kidolgozni, de úgy tudjuk, az utóbbi hónapokban ismét intenzívebbé vált az előkészítő munka.


munkácsi lövöldözés

Lázár: ijesztő a helyzet Kárpátalján

Lapunk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyelőjét is megkérdezte a témában. A miniszter azt mondta, a kormányt rendkívül aggasztja, ami a hétvégén Munkácson történt, és az, hogy az ukrán kormány nem volt képes fenntartani a rendet a városban, és környékén. „Azt hiszem, joggal lehet nagyon aggasztónak, az ott élő magyarok szempontjából ijesztőnek nevezni a helyzetet" – fogalmazott. Kérdésünkre, hogy számolnak-e tömeges elvándorlási hullámmal, csak annyit mondott, „nem akar azokról a forgatókönyvekről beszélni, amikkel a kormány foglalkozik", de „a magyar kormánynak az a feladata, hogy minden magyart, minden magyar állampolgárt megvédjen". A kormány folyamatosan tájékozódik a kérdésben, és szükség szerint kész egyeztetni Ukrajnával – közölte Lázár János.

Ennek keretében elsősorban az ukrán határhoz közelebb fekvő települések önkormányzatai bevonásával mérték fel, hol, milyen létesítményekben lehetne a menekülőket (bár egy nemzetbiztonsági forrásunk szerint az „elvándorlók” kifejezés ebben az esetben adekvátabb lenne) elhelyezni. Szóba jöhetnek kollégiumok, tornatermek, sportcsarnokok, de egy informátorunk szerint elsősorban honvédségi létesítmények. Van olyan információ, hogy például még egy zalaegerszegi volt laktanyát is bevonnának a programba, de ezt egy kormányzati forrásunk cáfolta.

Egy kormányzati informátorunk szerint egyébként a magyar illetékesek már szlovák és lengyel kollégáikkal is egyeztettek egy esetleges elvándorlási hullámról, és arról, hogy különböző ukrajnai forgatókönyvek esetén hány ember elhelyezésére készüljenek föl. Az egyik szerint például Magyarország és Szlovákia 20-20 ezer, Lengyelország 40 ezer ember befogadásával számolna, de más kormányzati forrásaink ugyanakkor tagadták, hogy lenne egyeztetés, és konkrét számok. (Egy nemzetbiztonsági forrásunk ezzel kapcsolatban pedig azt mondta, „többféle helyzettel, és többféle számmal kell kalkulálni”.)

A pozsonyi Új Szó szintén arról írt, hogy történtek egyeztetések az ügyben, de ezt a szlovák belügyminisztérium cáfolta. Azt ugyanakkor nem, hogy Szlovákia bevándorlók tömegeire készül a következő időszakban, ezzel kapcsolatban a szlovák védelmi minisztérium szóvivője bejelentette: július végén a belügyminisztériummal közösen nagyszabású gyakorlatot tartanak Nyitrán, éppen azt fogják modellezni, mi a teendő egy „váratlanul érkező nagyobb menekülthullám esetén”.