Újságírónőt végzett ki egy mexikói drogkartell

-

Drogkartellek résztvevőit mutatta be oldalán a mexikói orvos, María del Rosario Fuentes Rubio. Végül egy mexikói banda gyilkolta meg az utána nyomozó civilt.


Twitteren közölt képet az újságírónő holttestéről egy mexikói drogbanda – írta a Mirror. A mexikói média nagy része nem mer beszámolni a drogkartellek által elkövetett gyilkosságokról, egyéb bűncselekményekről, María del Rosario Fuentes Rubio ezért úgy döntött, hogy blogján maga leplez le különböző bűnbandákat. Többek közt eltűnt személyekről közölt képeket, illetve bandatagokat azonosított.


A nő Felina („Macskanő”) álnéven tette közzé leleplezéseit. Október elején aztán többször is megfenyegették Twitteren, de ő kitartott. Október 16-án aztán a nyomára bukkantak a bandatagok, akik elrabolták őt, és a Twitter-oldalán is üzentek: figyelmeztették az embereket, hogy a jövőben hallgassanak. Végül a nő nevében alábbiakat írták ki: „Kedves barátaim és családtagjaim, a valódi nevem Maria del Rosario Fuentes Rubio, orvos vagyok, és a mai nap életem véget ér.” Ezután közzé is tettek egy képet a nő holttestéről, és figyelmeztettek másokat: „Zárjátok be az oldalaitokat, ne kockáztassátok családtagjaitok életét, ahogy én tettem. Bocsássatok meg.”

A Riporterek Határok Nélkül felmérése szerint az utóbbi két évben hét újságírót is különböző drogkartellek öltek meg Mexikóban. „A szervezetet sokkolta María del Rosario Fuentes Rubio meggyilkolása, és felszólítja a kormányzatot, hogy amilyen gyorsan csak lehet, találja meg a felelősöket a történtekért” – közölte Virginia Dangles, a Riporterek Határok Nélkül megbízott programigazgatója.