Újabb incidens az orosz és az amerikai hadsereg között

Fotó: AFP / DMITRY KOSTYUKOV

-

Egy orosz vadászgép hat méterre közelített meg egy amerikai felderítő gépet a Fekete-tenger felett.


Michel Baldanza, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy hétfőn történt az az incidens, amikor egy RC-135U típusú katonai felderítő gép a szokásos útvonalán repült a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben, majd egy Szu-27-es orosz vadászgép befogta, ráadásul „nem biztonságosan és nem szakszerűen” tette ezt. A Pentagon vizsgálja az eset körülményeit.


A Pentagon illetékesei szerint az orosz gép kevesebb mint húsz lábra (körülbelül hat méterre) közelítette meg az amerikai gépet, egy ideig mellette repült, majd hirtelen mozdulattal bedőlt, és elrepült, ekkor azonban sugárnyalábjával megzavarta az amerikai gép vezérlőrendszerét.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékesei szerint a felderítő gép ekkor mintegy 55 kilométerre volt a partoktól, jócskán a nemzetközi légtérben, és igen nagy távolságra az orosz felségterületektől.

Orosz és amerikai szakértők csütörtökön tartották meg az egyeztetések újabb fordulóját a szíriai légi bevetések biztonságáról, de a videokonferencia után kiadott tájékoztatóban nem volt szó erről az esetről. Az elmúlt hónapokban több hasonló légi incidens történt orosz és amerikai katonai repülőgépek között a Fekete-tenger térségében.