Újabb honvédségi repülő szenvedett balesetet

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

A levegőben gyulladt ki egy kiképzőgép. Az egyik pilóta súlyos égési sérülést szenvedett. Idén már két Gripen vadászgép is összetört.


Egy kiképzési repülés végéhez közeledve a szolnoki bázisrepülőtér fölött tűz ütött ki a Magyar Honvédség egyik Jak-52-es típusú oktatógépén csütörtökön, néhány perccel dél után - jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a vezérkari főnök.

Benkő Tibor vezérezredes elmondta, hogy a kéttagú személyzet a leszállás után elhagyta a gépet, a tüzet eloltották, de az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvéd Kórház (Honvédkórház) égésplasztikai osztályán ápolják.

A sérülésének pontos fokát és a felépülésének várható idejét nem tudta megmondani, mint közölte, a sajtótájékoztató idején a pilótát még vizsgálták.

A vezérkari főnök elmondta azt is, hogy a csütörtöki repülési feladat mindennapos rutinnak számít, a sérült gépet vizsgálják. Annyit tudni, hogy a balesetet szenvedett Jak-52-est 1994-ben gyártották. Ezek a gépek rendszeres időszaki vizsgálatokon esnek át, ezen a típuson minden 200 repült óra után műszaki időszaki vizsgálatot kell végezni, a legutóbbi ilyen vizsgálat tavaly októberben volt. A repülő a megengedett 200 órából alig több mint 97-et repült


JAK-52 es oktatógépek a felújított pápai bázisrepülőtér megnyitásakor 2005-ben


Kérdésre válaszolva Benkő Tibor azt felelte, a repült órák száma az elmúlt években növekedett és arra törekszenek, hogy a pilóták megfelelő felkészítés és kiképzés mellett hajthassák végre feladataikat.

Kitért arra is, nem hiszi, hogy bármiféle olyan mulasztás történt volna, ami kiképzetlenségre, felkészületlenségre enged következtetni. Hozzátette, amennyire tudja, ennél a géptípusnál ilyen tűzeset még nem fordult elő. Azt is elárulta, hogy a Magyar Honvédség három Jak-52-es géppel rendelkezik.


Idén nem ez az első balesete a magyar légierőnek. Májusban egy cseh hadgyakorlaton az egyik Gripen vadászgép túlfutott a kifutón és összetört, míg június elején egy másik Gripen orrfutója romlott el a felszállás után, a hasra szálló gépből pedig katapultált a pilóta.