Újabb állami dolgozók nemzetbiztonsági ellenőrzését rendelik el

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Pintér Sándor vélhetően véget vetne a kiszivárogtatásnak, máris módosítaná az áprilisi rendeletet. Főként informatikusok és pszichológusok megbízhatósága a tét.


A belügyminiszter várhatóan heteken belül elrendeli az állami alkalmazottak egy újabb körének nemzetbiztonsági vizsgálatát. Az erről szóló rendeletmódosítás tervezetét augusztus 14-éig lehet véleményezni. A jogszabály azt a BM-rendeletet változtatja meg, amely április végén lépett életbe, és amely újonnan állapította meg azoknak a körét, akiknek át kell esniük a nemzetbiztonsági vizsgálaton, mielőtt munkába állnak.


Ez a vizsgálat a kockázatokat tárja fel. Ahogy az Információs Hivatal fogalmaz, azt mérlegelik, hogy azzal kapcsolatban, aki betölti az adott munkakört,


felvetődnek-e olyan kockázati tényezők, körülmények, információk, amelyek miatt tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ez által a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat elő.

Úgy tűnik, idővel kiderült, hogy a belügyminiszter fennhatósága alatt még mindig akadtak olyanok, akik kicsusszantak az ellenőrzés alól, pedig kockázatosak. Ilyenek elsősorban az informatikusok, ők mindahányan "gyanúsak".


Rajtuk kívül a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóságon a vezető-kiválasztási eljárásban résztvevő pszichológusok, trénerek, sőt, még az ő asszisztenseik is megfigyelés alá kerülnek, legalábbis, ami a nemzetbiztonsági ellenőrzést illeti. Ugyanezen az igazgatóságon a gazdasági igazgató, a közgazdasági osztályvezető és a pénztáros, valamint a nyilvántartási csoport valamennyi munkatársa érzékeny információk birtokába kerülhet, tehát a legújabb tervek szerint őket is ellenőrzik.

Az új rendelettervezet már felsorolja a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ valamennyi munkakörét, többen kerültek fel a listára a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától is, és az indoklás szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala is túl sok és fontos adatot kezel ahhoz, hogy az azokkal foglalkozó munkatársak mindegyikét ne ellenőrizzék.