Új skót népszavazástól tart a Brexitre készülő londoni kormány

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A brit kormány akkor engedélyezhetné a referendumot, amikor Skócia már nem az EU tagja.


A brit kormány attól tart, hogy Skócia bejelenti az újabb függetlenségi népszavazás tervét, amint Theresa May miniszterelnök hivatalosan is elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot – írja a The Times. May a tervek szerint március végéig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Az szabályozza – és aktiválása el is indítja – az Egyesült Királyság kilépési folyamatát az EU-ból.

A lap kormányforrásokat idézve azt írja, Londont aggasztja a lehetőség, hogy Nicola Sturgeon skót kormányfő az 50. cikkely aktiválásának pillanatában hivatalosan is előáll az újabb skót függetlenségi népszavazás követelésével.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre szavazott, a skótok 62 százaléka azonban a bennmaradásra. Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére kiléptessék az EU-ból, és kormánya újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia uniós tagságának megőrzéséről.


Mindenhonnan kiesne

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A The Times szerint May akár engedélyezheti is az újabb skóciai függetlenségi referendumot, de azzal a feltétellel, hogy a skót kormány a népszavazást csak a brit EU-tagság 2019 tavaszára várható megszűnése után rendezhetné meg, mivel így az esetleg függetlenné váló Skócia az Egyesült Királyság mellett az EU-ból is kiesne.

Ezt a meggondolást a brit kormányfő már korábban is nyíltan hangoztatta. Nemrégiben azt mondta: ha Skócia függetlenné válik, akkor nemcsak az EU belső piacának, hanem az Egyesült Királyság belső piacának sem lenne többé tagja. May szerint az Egyesült Királyság belső piacán folytatott skót kereskedelem értéke négyszeresen haladja meg Skócia és az EU kereskedelmének értékét.