Új nevet kaphat Macedónia

Fotó: yeowatzup

-

Népszavazáson is jóvá kell hagyni Szkopje és Athén megállapodását.


Észak Macedónia Köztársaságnak hívják ezentúl Macedóniát – jelentette be Zoran Zaev kormányfő. Szkopje és Athén hosszú tárgyalások után állapodtak meg. Az új elnevezést azután használnák, hogy a macedón és a görög parlament is ratifikálta a megállapodást. Ősszel Macedóniában népszavazást is tartanak.

Zaev szerint a több mint két és fél évtizedes vita lezárása történelmi eredmény. Szerinte a kompromisszumnak köszönhetően a macedónok megőrizhetik nemzeti és kulturális identitásukat, nem kell lemondaniuk a macedón elnevezésről.

A macedóniai alkotmány szerint az ország neve Macedón Köztársaság. Néhány állam így is ismerte el, ám az ENSZ-ben és a nemzetközi kapcsolatokban – a görögök ellenállása miatt – csak mint Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, FYRM lehetett jelen.

A görögök a vitában azt állították: attól tartanak, hogy Szkopje területi követeléseket támaszthat a görögországi Makedónia tartományban. Athén azt is gyakran fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a macedónok nem Nagy Sándor leszármazottai.

A névvita miatt Athén minden nemzetközi fórumon igyekezett blokkolni a macedón érdekek érvényesítését. Megakadályozta például azt is, hogy Macedóniát felvegyék a NATO-ba.