Tillerson a Twitterről tudta meg, hogy Trump leváltja

Fotó: AFP / OLIVIER DOULIERY

-

A külügyminiszter és az elnök együttműködése nem volt harmonikus. Rég nem egyeztettek négyszemközt.


Menesztette Rex Tillerson külügyminisztert az USA elnöke. Donald Trump a posztra Mike Pompeót, a CIA igazgatóját nevezi ki. "Fantasztikus munkát fog végezni" – írta Pompeóról a Twitteren. Trump Tillersonnak pedig megköszönte a szolgálatát.A CIA-t fennállása óta először vezeti majd nő. Trump Gina Haspel jelenlegi igazgatóhelyettest nevezi ki az ügynökség élére.

A külügyminiszter távozása az eddigi legjelentősebb változás a bő egy éve hivatalban lévő Trump-kormányban. Tillerson az Exxon Mobil olaj- és gázcég éléről érkezett a politikába, és távozásáról már ősszel találgatások jelentek meg, amikor kiderült, hogy idiótának nevezte az elnököt.


Vita várható

Mind a külügyminiszter, mind a CIA-igazgató jelölését a szenátusnak kell jóváhagynia. Bob Corker, a külügyi bizottság republikánus vezetője szerint a meghallgatásra április elején kerül sor, s nem lát akadályokat Pompeo jelölésének megszavazására. Gina Haspel kinevezése várhatóan nagyobb viharokat kavar majd.

A több mint három évtizede hírszerzőként dolgozó Haspel ugyanis részt vett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, külföldön működtetett titkos amerikai börtönök létrehozásában, s az első ilyen börtönnek, amely Thaiföldön volt, ő lett a vezetője, és irányításával kínozták a foglyokat. A demokraták máris jelezték aggodalmaikat Trumpnak.

Bár a 65 éves Rex Tillerson leváltása váratlan volt, mégsem meglepő. Az elnök és külügyminisztere között külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben volt véleménykülönbség, és a személyes viszonyuk sem volt jó. Az iráni atomalku megítélésében, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások, valamint például a párizsi klímaegyezményből történő washingtoni kilépés ügyében Tillerson más álláspontot képviselt, mint Trum. Ezt az elnök is megerősítette, amikor azt mondta: Pompeóval "mindig azonos hullámhosszon vagyunk". Az elnök az iráni atomalkut emelte ki, amelynek megítélésében teljes a nézetazonosság közte és Pompeo között: mindketten az amerikai nemzetbiztonságra nézve fenyegetésnek tartják ugyanis a többhatalmi megállapodást. Trump megerősítette, hogy fontos külpolitikai kérdésekben már jó ideje nem egyeztetett Tillersonnal négyszemközt.


Problémás testbeszéd

Az elnök és a külügyminiszter személyes viszonya sem volt jó. A The New York Times szerint Trumpot kifejezetten bosszantotta Tillerson testbeszéde: a miniszter mindig forgatta a szemét a megbeszéléseken, ha valamiben nem értett egyet az elnökkel. Tavaly ősszel, amikor sajtóhírek szerint Tillerson egy megbeszélésen idiótának nevezte az elnököt, már szóba került a távozása, akkor azonban Mike Pence alelnök közbenjárására maradt a posztján.

Magát Rex Tillersont meglepetésként érte leváltásának híre, nem számított rá, és az elnök Twitter-bejegyzéséből szerzett tudomást róla. "A miniszternek teljes mértékben szándékában állt posztján maradni, tekintettel a fontos nemzetbiztonsági kérdésekben tapasztalható, kézzelfogható előrehaladásra" – mondta Steve Goldstein, a közpolitikáért felelős külügyi államtitkár. Goldstein azt elmondta, hogy Tillerson kedden nem beszélt az elnökkel és nem tudja, hogy konkrétan mi szolgáltatott okot az elbocsátására.

A miniszter a múlt héten afrikai körúton járt, és a hétvégén rosszul érezte magát, ezért egy nappal megrövidítette a körutat. A The Wall Street Journal azonban külügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy pénteken a Fehér Ház azonnali hatállyal hazarendelte.

Tillerson nyilatkozatban támogatta Londont a Szkripal-ügyben. Szerinte az ideggázzal elkövetett mérgezés "nyilvánvalóan Oroszországból jött és bizonyosan meglesz rá a válasz". A Fehér Ház nem nyilvánult meg az ügyben.