”Ugyan, szervezze már meg az iskola az önkormányzati ünnepséget”

-

Pedagógusok elmondása alapján úgy tűnik, főként a kisebb települések önkormányzatai elvárják az iskoláktól, hogy az önkormányzat ünnepi műsorát megszervezzék vagy a diákok vegyenek azon részt, ez pedig jogsértő - közölte az Eötvös Károly Intézet.


Az intézet egy nem reprezentatív kérdőív - 179 pedagógus és diák válaszának - kielemzése után közölte, a válaszadók 67 százaléka azt mondta, előfordult már, hogy az önkormányzat nemzeti, állami vagy egyéb ünnepekről megemlékező rendezvényén részt vettek iskolája tanárai, dolgozói, diákjai, sőt, az esetek egy részében a komplett műsort is ők szervezték. A válaszadók 54 százalékának iskolájában vett már részt politikus az iskolai ünnepségen.

Többségében ilyen esetek az ötvenezer főnél kisebb településeken fordulnak elő, Budapesten a válaszadók 42 százaléka tapasztalt hasonlót. A kitöltők 56 százaléka úgy értékelte, a politikus visszaélt helyzetével a diákok előtti szereplésével, 12 százalék úgy vélte, a politikus teljes mértékben a népszerűsége növelésére használta fel jelenlétét. Csak 14 százalék értékelte úgy, a politikus nem magát fényezte.

A kérdőívet kitöltők 43 százaléka szerint a szülők és gyerekek egyáltalán nem dönthettek arról, részt akarnak-e venni az önkormányzati ünnepségen. Minden 10. helyen viszont még írásbeli hozzájárulást is kértek, és nem csak megüzenték, hogy ez lesz. 22,5 százalék szerint ugyan lehetett választani, de valójában nem volt önkéntes a részvétel. Sokan azért mentek el, mert nem akartak kilógni a sorból, vagy tartottak a retorziótól.

Nagyjából egyenlő arányban kezdeményezte a közös ünneplést az igazgató és az önkormányzat, de sok helyen ez hagyomány.

Az intézet szerint a szereplési lehetőség biztosítása önmagában nem jogsértő, az viszont igen, ha a politikusok, hivatalok ezt kérik vagy elvárják az óvodás és iskolás gyerekektől. A politikusoknak biztosítaniuk kell, hogy a fellépésen a gyerekek nem hallgatnak politikai beszédeket, valamint nem használják fel őket politikai népszerűségük növelésére - például nem jelenik meg kép a politikusról a gyerekek körében, vagy nem ők tartják az átvágásra szánt nemzeti színű szalagot valamilyen átadón.

A pártpolitika nehezen kerülhető el, ha politikusok és iskolák közösen ünnepelnek., viszont a pártpolitikai tevékenység pedig minden iskolában és azon kívüli iskolai programokon tilos - írja az Eötvös Károly Intézet.


Kormányablakavató ovisokkal, Mórahalmon