Úgy nyeljük a durva nyugtatókat, mint a cukrot

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A hazai lakosság 5,6 százaléka váltott ki tavaly a patikákban valamilyen erős nyugtatót, vagyis olyan hatóanyagú gyógyszert, mint amit a Germanwings másodpilótája szedett. Egy év alatt csaknem ötmillió doboz fogyott itthon ezekből, és akkor még nem beszéltünk az antidepresszánsokról, illetve a kórházakban kapott gyógyszerekről. Ábrákon mutatjuk be az ország mentális állapotát.


Egyetlen hónap alatt, idén februárban 224 ezer ember szedett Magyarországon benzodiazepin hatóanyagú szorongásoldót (nyugtatót), további 90 ezren pedig valamilyen antidepresszánst kaptak. Tavaly február és idén március között pedig összesen 563 ezer ember, a lakosság 5,6 százaléka szedte a legerősebb szorongásgátlók valamelyikét, emellett az elmúlt évben 230 ezren valamilyen gyakoribb antidepresszánst is.

Ha csak a nyugtatókat nézzük, akkor itthon az OEP által közzétett adatok szerint egy év alatt 4,7 millió doboznyi szorongásoldót nyeltek le a pszichés problémákkal küzdők, pontosabban ennyit váltottak ki a patikákban, vagyis ebben a számban nincsenek benne a kórházban kapott gyógyszerek. Ez annyi doboz, amennyivel ki lehetne rakni a Debrecen–Sopron útvonalat, a bennük lévő tabletták pedig csaknem 115 millió terápiás napra elegendőek, azaz egy-egy betegre átlagosan 204 gyógyszeres nap jutott.

Az alábbi táblázat összefoglaló adatokat tartalmaz a leggyakoribb receptre kapható nyugtatók forgalmáról 2010-ben és 2014-ben. A betegszám azt jelzi, hogy az adott időszakban mennyien szedtek egy adott hatóanyagot tartalmazó készítményeket. Látható, hogy míg az éves betegszám valamelyest csökkent, a felírt gyógyszer mennyisége – és a terápiás idő hossza – nőtt.A fenti adatok csak a három legerősebb úgynevezett benzodiazepinre – az alprazolamra, a klonazepamra és a lorazepamra – vonatkoznak. Azoknak a gyógyszereknek, amelyek ezeket a hatóanyagokat tartalmazzák, van néhány közös tulajdonságuk. Mindhármat szorongásra, feszültségre, pánikbetegségre írják fel elsősorban, és mindháromnál hasonló mellékhatások fordulhatnak elő.


Lehetséges mellékhatások


A felhőbe a konkrét gyógyszerek betegtájékoztatóiból kerültek a szavak. A nyugtató, szorongás oldására alkalmas gyógyszerektől paradox módon súlyosbodhat a depresszió, az öngyilkossági késztetés, vagy kialakulhat rosszindulat, düh, és agresszív magatartás. Ráadásul mindössze néhány hét alatt hozzájuk is lehet szokni.


A depresszió több mint egymillió embert érint, a szorongás még többet

A gyógyszertári forgalmi adatokból messze nem lehet megmondani, hogy hány ember küzd ténylegesen valamilyen pszichés betegséggel. Csak a depresszióra léteznek becslések: ezek szerint a betegeknek mintegy a fele nem is fordul orvoshoz, és akik igen, annak is csak egy részét diagnosztizálják, sőt a diagnosztizált betegeknek is csak körülbelül a fele kap kezelést.

A rendelőkben pszichés problémákkal megjelenők számáról a Tételes Egészségügyi Adattárból (TEA) lehet tájékozódni. Eszerint hangulatzavarokkal, például depresszióval, vagy stresszhez kötődő állapotokkal, például fóbiákkal vagy szorongással 2013-ban havonta átlagosan 180 ezren keresték fel a szakrendeléseket (és további körülbelül 14 ezren kerültek kórházba), ami körülbelül ugyanannyi, mint a 2010-es betegszám.


Havi átlagos betegszám a szakrendelőkben - pszichés zavarok


Nyugtatók és altatók szedése miatti mentális vagy viselkedészavarokkal is egyre többen fordulnak orvoshoz, illetve szorulnak kórházi kezelésre, derül ki a TEA adatbázisából. Utóbbiak száma 2013-ban átlagosan havi 1400 volt, míg kórházban átlagosan minden hónapban további 300 beteget ápoltak.


Havi átlagos betegszám a szakrendelőkben - gyógyszerhasználat


Az adatokból természetesen minden találgatás ellenére egyértelmű, hogy a pszichiátriai betegségek, vagy a pszichotróp gyógyszerek használata önmagában nem indokol ámokfutást, és nem indokolja a Germanwings utasszállítójával történteket sem, hiszen depresszió például minden ötödik embernél előfordul valamikor az élete során. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.