Úgy kezelték, hogy a Magyar Nemzet Simicskáé, de csak ma lett az övé

Fotó: Vs.hu / Zagyi Tibor

-

Sűrű napon van túl a Simicska-médiabirodalom. A nagyvállalkozó tegnapi, a Népszavának adott nyilatkozatából már sejteni lehetett, hogy új fejezetéhez ér az úgynevezett Orbán–Simicska-háború. Ma ez a médiumok legtöbb vezetőjének távozásához vezetett, majd újak kinevezéséhez. Simicska Lajos életében nem nyilatkozott annyit, amennyit ma, és meglehetősen nyers stílusban. Az ügyet már a Fidesz elnöksége is megtárgyalta, de úgy döntött, nem száll be az üzengetésbe, csendben marad.


Megvan a Simicska-sajtóbirodalom legújabb ügyvezető főszerkesztője. A Lánchíd Rádiót ilyen minőségben irányítja majd Schlecht Csaba. Mint arról már korábban beszámoltunk, Simicska Lajos maga lett a Hír TV-t működtető társaság elnöke, Tóth Marianna a Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője, D. Horváth Gábor pedig a napilap új főszerkesztője. Mindezt most a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. közleménye is megerősítette. A Hír TV hírműsorainak felelősét később nevezik meg, illetve ki.

A személyi változásokra azért volt szükség, mert a Simicska Lajos nagyvállalkozóhoz köthető médiumok eddigi vezetői péntek délben lelkiismereti okból fel-, illetve lemondtak (Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese).

Schlecht Csaba neve a közvélemény számára az úgynevezett Kaya Ibrahim–Josip Tot-ügyből lehet ismerős. A 2000-es évek elején eljárás folyt ellene, mert a gyanú szerint főszerepet játszott 17 fantommá vált Fidesz-közeli cég eladásában. Végül az eljárást a rendőrség lezárta.


Mindenki Simicskát várta a Magyar Nemzet székházánál, de ő a távolból intézkedett


Így mentek a dolgok

A szóban forgó médiabirodalmat gyakran emlegették Simicska-érdekeltségként, de például a Magyar Nemzet formálisan Liszkay Gábor főszerkesztő többségi tulajdona volt. De csak máig, mert kiderült, hogy valójában Simicska az úr a háznál, kora délutánra már meg is köttetett a szerződés, hogy Simicska cége, a Pro Aurum megvásárolja Liszkay üzletrészét. A nagyvállalkozó ezt maga erősítette meg a Népszabadságnak és a Magyar Narancsnak is. Utóbbinak egészen pontosan így mesélte a történetet:


Mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod, és baszd meg. Nem volt ellenvetése.

A Magyar Nemzet egyik munkatársa szerint D. Horváth Gábor kinevezését érezhető megkönnyebbülés fogadta a szerkesztőség tagjainak körében, a főszerkesztő-helyettes ugyanis jó kapcsolatban van a stábtagokkal, és mindenki abban bízik, hogy a lap stílusában, orientációjában nem következik be radikális változás. „D. Horváth jó arc, 1993 óta együtt van Liszkay Gáborral, vagyis a legbelső körhöz tartozik, de Simicska is megbízik benne, továbbra is” – mondta forrásunk. A munkatárs szerint egyébként a holnapi lapszám készítése a körülményekhez képest rendben folyt, „semmilyen utasítás nem jött azzal kapcsolatban, hogy bármiben is változtassunk a tartalmon”.