Türelmetlenül követelik a türelmi zónákat a magyar szexmunkások

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete közleményben ír arról, hogy bár már 15 éve érvényben van az önkormányzatokat a türelmi zónák kijelölésére kötelező törvény, sok helyen még most sincsenek türelmi zónák. A prostituáltak így nem tudnak hol legálisan dolgozni, mégis bírságolják őket.


„A nem létező türelmi zónát nem tudják igénybe venni a szexmunkások”, mégis agyonbüntetik őket: a kiszabott pénzbírságok 2012-ben átlépték az 1 milliárd forintot – írják a közleményükben.


Az egyesület hamarosan egy sajtóeseményen fogja összegezni, hogy „hogy az önkormányzatok mulasztásos törvénysértése, a szexmunka ellentmondásos jogi szabályozása és a jogbiztonság szinte teljes hiánya milyen következményekkel hatott a szexmunkásokra”.

Azért van olyan önkormányzat is, amely teljesítette a törvényben foglaltakat, az alábbi térképen Budapest azon részeit jelölik, ahol legálisan lehet a prostituáltaknak dolgozni. A belvaros.blogspot.com szerint jelenleg a fővárosban a rákospalotai Felsőkert utca, a ferencvárosi Szabadkai út, a kőbányai Gyógyszergyári út, valamint a budafoki Kamaraerdei út egyaránt türelmi zónának számít. Ezeken a helyeken a rendőrség sem zaklathatja a szexmunkásokat, feltéve, hogy nagykorúak, és az orvosi papírjaik rendben vannak.