Az Uber ellen tüntető taxisok zárják el a forgalmat a Deák térnél

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

HÁTTÉR

Be nem jelentett demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora reggel.


A felsorakozott gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat. Az érintett csomópontban a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat a rendőrség egy-egy forgalmi sávon biztosítja, és azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt. ABKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 9-es és a 105-ös autóbuszok pár perces késéssel közlekednek.


100-120 taxi demonstrál az Uber személyszállító szolgáltatás ellen, incidens nem történt. A taxik szélvédőjén a Uber felirat pirossal áthúzva látható rajta a "No thanks!", azaz a "Köszönjük, nem!" felirat.

A taxisok a Facebookon szervezték a tüntetést, ahol a követeléseiket is felsorolják, melyek elsősorban az Uber betiltása körül összpontosulnak.

Kiállunk a törvényben garantált jogainkért és követeljük a jogtalan állapotok azonnali megszüntetését! Követeljük az UBER és a többi illegális személyszállító azonnali betiltását. Követeljük a büntetések azonnali kiszabását az összes említett ,”vállalkozásra,” és azok szereplőire (soförök). Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész).” – áll többek között a tüntetés oldalán.

Bár rengeteg taxis állt be a blokádba, az általunk felhívott összes társaság tud még szállítani utasokat. A társaságok hivatalosan elzárkóznak a demonstrációtól, azt mondják, a taxisok nem az alkalmazottjaik, hanem vállalkozók, így nem mondhatják meg nekik, mit csináljanak.

A hivatalos tüntetést 11 órára hirdették meg a Városháza térre. A taxisok Uberrel kapcsolatos problémáiról ITT írtunk korábban részletesen.


Mi az Uber

Az Uber egy telefonos applikáción alapuló közösségi személyszállító szolgáltatás, melynek segítségével bárki plusz keresetre tehet szert, akinek van egy autója és némi szabadideje. A taxisok a világ számos országában tiltakoztak már az Uber ellen, ami szerintük fontos jogszabályokat kerül meg.

Ha készített fotót vagy videót a blokádról, azt beküldheti nekünk a foto@vs.hu címre!