Túlterheltség lehet a német börtönökben a menekültek miatt

-

Túlterhelheti a menekülthullám a német büntetés-végrehajtási intézményeket a területen dolgozók szakszervezetének (BSBD) vezetője szerint.


Anton Bachl, a BSBD elnöke az MTI szerint a lokális Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című lapnak elmondta, hogy az előzetes letartóztatásban lévő emberek elhelyezésére szolgáló intézményekben egyre kevesebb a férőhely. „A menekülthullám nem marad következmények nélkül a német börtönökben, az előzetes letartóztatásba helyezett személyek száma jelentősen emelkedik, méghozzá konkrétan a külföldiek száma” – mondta a szakszervezeti vezető a NOZ-nak a lap hírportálján szerdán megjelent beszámoló szerint.

Hozzátette, hogy a hatóságok még nem tettek közzé pontos számokat. Néha „az a benyomás keletkezik, hogy az illetékesek az adatok megjelentetésével visszafogottan járnak el, mert a számok politikailag nem illenek bele a képbe” – vélekedett a 38 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet vezetője a lap szerkesztőségében folytatott beszélgetésen.

A BSBD adatai szerint a külföldiek részaránya a német börtönökben 30 százalékos, az előzetes letartóztatásba helyezett személyek között pedig ennél is sokkal nagyobb, holott a külföldi állampolgárok a lakosság csupán nagyjából 9 százalékát teszik ki – fejtette ki Anton Bachl. Hozzátette, hogy a külföldiek háromszor nagyobb gyakorisággal válnak bűnelkövetővé, mint a német állampolgárok.

Kiemelte, hogy a tartományoknak növelniük kell a büntetés-végrehajtási intézményrendszer kapacitását, mert a menekülthullám révén valószínűleg több tízezer büntetőeljárás indul, és a bíróságok több ezer esetben szabnak majd ki letöltendő szabadságvesztést.

Különösen Észak-Rajna–Vesztfáliában túlterhelt az intézményrendszer – fűzte hozzá Peter Brock, a szakszervezet tartományi vezetője. „A külföldiek által nők ellen Kölnben szilveszterkor elkövetett támadások óta a rendőrség több razziát tart, a bírók keményebben lépnek fel a bűnelkövetőkkel szemben, és gyakrabban rendelnek el előzetes letartóztatást, mert erősebb lett a nyilvánosság nyomása” – mondta.

A külföldi bűnelkövetők eleve gyakrabban kerülnek előzetesbe, mert sok esetben nincs állandó lakhelyük, és különösen nagy a szökés, elrejtőzés veszélye – tette hozzá.

A tartomány több büntetés-végrehajtási intézetében 110 százalékos a telítettség, a fiatalkorúaknak fenntartott legnagyobb intézetben pedig 50 százalékos a menekültek aránya – mondta Peter Brock. „Nincs elég emberünk, és 440 ezer túlórát tolunk magunk előtt” – tette hozzá.

A lap a szövetségi igazságügyi minisztériumhoz fordult felvilágosításért a börtönök telítettségével és a rabok állampolgárság szerinti megoszlásával kapcsolatban. A tárcánál azt mondták, hogy nincsenek adataik, mert a büntetés-végrehajtás tartományi hatáskörbe tartozik.