Tudják az ukránok, ki akarta megöletni az orosz újságírót

Fotó: President.gov.ua

-

Vádalkut kötött a merényletkísérlet megszervezéséért letartóztatott férfi – közölte Jurij Lucenko ukrán főügyész.


Az Arkagyij Babcsenko újságíró elleni álmerényletet az ukrán biztonsági szolgálat rendezte meg. Az SZBU szerint Babcsenkót valóban meg akarták ölni, és csak így tudták megvédeni, és a merényletet megrendelőjét is így tudták leleplezni. Jurij Lucenko főügyész azt mondta, a megrendezett gyilkosságnak köszönhetően 47 potenciális áldozat – zömében ukrán és orosz újságírók, szerkesztők és műsorvezetők – neve vált ismertté.

Borisz Hermant, a Smajszer fegyvergyártó vállalat igazgatóját már az álmerénylet másnapján őrizetbe vették. A rejtett kamerás felvételek tanúsága szerint ő bérelte fel Babcsenko megölésére azt a veteránt, aki feljelentette az SZBU-nál.

Lucenko a cenzor.net-nek azt mondta, hogy Herman után még három személyt őrizetbe vettek. Szerinte Oroszországban képezték ki őket, és valamennyien közvetlen kapcsolatban álltak Hermannal. Ketten beismerő vallomást tettek, a házkutatáskor hangtompítós pisztolyt is lefoglaltak.

"Herman ügyvédje alkut kért a nyomozóhatóságtól, amibe az ügyészség beleegyezett. A döntést én magam hoztam meg" – mondta Lucenko. Herman megnevezte a merényletek megrendelőjét, aki jelenleg Oroszországban van, de az ukránok már kiadták a körözést ellene.

Hermant az illetékes kijevi kerületi bíróság néhány napja zárt ülésen négy év és hat hónap börtönre ítélte. Az ítélethirdetés ukrán Vaszil Hricak SZBU-főnök is azt mondta, hogy Herman mindent beismert és alkut kötött.

A vádalkut a bíróságnak is el kell fogadnia. A főügyész azt ígérte, hogy amint ez megtörténik, egy hónap elteltével nyilvánosságra hozhatóvá válik, és közzé is teszi a megrendelő kilétét.