Trump visszatartja a demokraták feljegyzését

Fotó: POOL / SAUL LOEB

-

A republikánusok FBI-ról szóló dokumentumát nyilvánosságra hozta az elnök. A demokratáké egyelőre titkos marad.


Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti tagjai is készítettek egy feljegyzést arról, hogy az FBI hogyan figyelte meg Donald Trump választási kampánycsapatának kapcsolatát Oroszországgal. Az elnök azonban – a republikánus dokumentummal ellentétben – megtagadta a dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

A republikánus feljegyzés eddig titkosított információkat tartalmaz az FBI feltételezett túlkapásairól, azt vélelmezve, hogy az FBI – hatáskörét túllépve – a 2016-os elnökválasztási kampányban és utána is jogtalanul lehallgatta Trump kampánycsapatát, és elfogult volt a Trumppal szemben nyomozáskor. Az FBI azt vizsgálta, beavatkoztak-e az oroszok az amerikai elnökválasztásba.

Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokraták is ellenezték, hogy az elnök feloldja a dokumentum titkosságát. Arra hivatkozta, hogy a feljegyzés lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti az amerikai közvéleményt, és veszélybe sodorja a nemzetbiztonságot. Szerintük a dokumentum célja az igazságügyi tárca miniszterhelyettesének, Rod Rosenstein lejáratása és az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat folytató különleges ügyész, Robert Mueller ellehetetlenítése.

A hírszerzési bizottság republikánus politikusai szerint viszont feltáró munkájuk során komoly mulasztásokra bukkantak, melyekről tájékoztatni kell a közvéleményt. Válaszul a képviselőházi hírszerzési bizottság demokrata tagjai is készítettek egy 10 oldalas feljegyzést. Ebben cáfolni akarják a republikánus dokumentumot. A bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Adam Schiff szerint feljegyzésük arról szól, hogy az FBI szabályosan figyelte meg Carter Page-et, Trump kampánytanácsadóját, mert engedélyt kért az illetékes különleges bíróságtól. A demokraták szerint feljegyzésük olyan tényeket tartalmaz, amelyeket a közvéleménynek ismernie kell.

A Fehér Ház azonban közölte a hírszerzési bizottsággal, hogy az elnöknek nem áll módjában feloldani az új feljegyzés titkosságát, mert az igazságügyi minisztérium szerint az "titkos és különösen kényes részeket tartalmaz, veszélybe sodorhatja a nemzetbiztonságot és a rendfenntartás rendszerét". Azt kérik a bizottságtól, dolgozza át a dokumentumot a minisztérium segítségével. A Fehér Ház nyilvánosságra hozta az FBI igazgatójának levelét is, mert neki is hasonló aggályai vannak. A elnök "hajlik arra", hogy nyilvánosságra hozassa a feljegyzést, ha a szükséges felülvizsgálat megtörténik – közölte a Fehér Ház.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője szerint "megdöbbentő, hogy az elnök mennyire kettős mércét alkalmaz, amikor az átláthatóságról van szó". Schiff azt mondta, eleget tesznek a kérésnek.