Trump újabb csúcstalálkozóra készül

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Washington és Phenjan már a következő csúcstalálkozó helyszínéről egyeztet – mondta Donald Trump. Az elnök sem a tervezett csúcstalálkozó lehetséges helyszínét, sem az időpontját nem említette.


Valószínűleg rövid időn belül bejelentjük

– mondta Donald Trump a várható csúcstalálkozóról. "Ők is akarják ezt a találkozót, mi is akarjuk, aztán majd meglátjuk, mi történik".

Trump szerint "nagyon jó a párbeszéd" az USA és Észak-Korea között, és "közvetve beszélt" Kim Dzsong Unnal. Az USA elnöke január 2-án jelentette be, hogy újabb levelet kapott Kimtől, és "csodálatosnak" nevezte az észak-koreai diktátor üzenetét. Részleteket nem közölt a levélből, de azt mondta, "valóban nagyon jó viszonyt alakítottunk ki és valószínűleg lesz egy újabb találkozónk is". Az elnök egy nappal korábban a Twitteren azt írta, hogy "szívesen találkozik" újból Kimmel, aki szerinte "felismerte, hogy Észak-Korea előtt csodálatos gazdasági lehetőségek nyílnak", ha hajlandó végrehajtani országa végleges atomfegyver-mentesítését és ezzel megszabadulna a nemzetközi szankcióktól.

Trump vasárnap azt mondta, hogy az újabb csúcstalálkozó előkészületei ellenére érvényben maradnak az Észak-Korea elleni szankciók, és ez mindaddig így lesz, amíg az USA nem tapasztal "nagyon pozitív" eredményeket.

Első, szingapúri csúcstalálkozójukon Trump és Kim megegyezett, hogy együttes erővel dolgoznak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésén, részletek azonban nem derültek ki.