Trump tíz nap után kirúgta a kommunikációs igazgatóját

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

Azt még nem tudni, Anthony Scaramucci más beosztást kap, vagy elhagyja a Fehér Házat.


Több forrás szerint Donald Trump hétfőn felmentette Anthony Scaramucci kommunikációs igazgatót. A hírt a közszolgálati rádió és több tévé jelentette. Az elnök állítólag az új kabinetfőnök, John Kelly kérésére mentette fel a tíz nappal ezelőtt kinevezett kommunikációs igazgatót.

A The Wall Street Journal, a The New York Times és a Politico értesülései szerint a felmentésre néhány órával Kelly beiktatása és a kormányülés után került sor. Azt még nem tudni, hogy Scaramucci a Fehér Házban marad-e más beosztásban, vagy elbocsátják.

Scaramucci kinevezése után mondott fel Sean Spicer szóvivő, Reince Priebust kabinetfőnököt pedig Trump mentette fel. Scaramucci a The New Yorkernek trágár, minősíthetetlen hangnemben támadta Priebust. Róla Scaramucci azt mondta, hogy szivárogtat a Fehér Házból. Mások szerint viszont Priebus helyzete egy ideje már tarthatatlan volt, mert az elnök és környezete – azaz az elnök családja – nem bízott benne, és elszigeteltsége miatt a munkáját sem tudta elvégezni.

Július 21-ei kinevezése után a kommunikációs igazgató nyilvánosan azzal fenyegetődzött, hogy kirúg mindenkit a Fehér Házból. Scaramucci hétfőn akarta előterjeszteni új kommunikációs csapatát, de a döntés az elmozdításáról már megszületett. "Szó sem lehetett arról, hogy Kelly együtt dolgozzék vele" – mondta a Fehér Ház névtelenséget kérő tisztségviselőjét. "Kelly máris változtat az itteni kultúrán".

Sarah Huckabee Sanders szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Scaramucci önként mondott-e le, vagy a Trump elnök távolította el őt. A szóvivő szerint az elnök úgy érezte, hogy a kommunikációs igazgató a The New Yorker magazinnak adott interjúja helytelen volt. Scaramuccinak a továbbiakban nincs szerepe a kormányzatban – mondta a szóvivő.