Trump szerint nem számít, összejátszottak-e az oroszokkal

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Az elnök volt kampányfőnöke, Paul Manafort bíróság elé áll.


Az összejátszás nem bűncselekmény – írta Donald Trump a Twitteren. Az elnök szerint egyébként nem is lényeges, hogy az összejátszás bűncselekmény-e, mert „nem volt összejátszás (leszámítva Csalfa Hillaryt és a demokratákat)!”Trump valószínűleg azért tartotta fontosnak megszólalni, mert a virginiai Alexandriában megkezdődik volt kampányfőnöke, Paul Manafort pere. Manafort ellen 18 rendbeli bűncselekmény, köztük banki és adócsalás, pénzmosás miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint a 69 éves Manafort az ukrajnai megbízatásaiból származó, mintegy 30 millió dollárt helyezett el offshore számlákon.

Az orosz beavatkozás miatt nyomozó különleges ügyész azt vizsgálta, hogy Manafort összejátszott-e az oroszokkal az elnökválasztási kampányban. Bár a Mueller-vizsgálat nyomán emeltek vádat, a perben nem az Oroszországgal kapcsolatos esetleges összejátszásról lesz szó.

Elképzelhető azonban, hogy a vizsgálóbizottság azért emeltetett vádat Manafort ellen, hogy felépítse a vádemelési, vagy alkotmányos felelősségre vonási eljárást Trump ellen. Ha az ügyészeknek sikerül elítéltetniük Manafort-t, ez akár előzetes győzelemként is értékelhető a Mueller-féle bizottságnak.

A bizottság munkájának 14 hónappal ezelőtti megkezdéset óta már 32 ember és három cég ellen emelt vádat vagy szerzett tőlük beismerő vallomást.