Trump szerint jogában áll kegyelmet adni Trumpnak

Fotó: MTI/EPApool / WIN MCNAMEE

-

Az elnök szerint alkotmányellenes a különleges ügyész kinevezése. Trump azt is gondolja, hogy "abszolút joga van" elnöki kegyelemben részesíteni saját magát. Az elnök bírálói ezzel nem értenek egyet.


Donald Trump a Twitteren írt a Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatáról. "Ahogy azt számos jogtudós is elmondta, abszolút jogom van ahhoz, hogy kegyelemben részesítsem magam, de miért is tennék ilyet, amikor semmi rosszat nem tettem?" Az elnök megismételte, hogy az esetleges orosz befolyást firtató vizsgálatot továbbra is boszorkányüldözésnek tartja.Januárban Trump akkori ügyvédei – John Dowd és Jay Sekulow – is előálltak azzal az érvvel, hogy az amerikai elnöknek valószínűleg módjában állhat kegyelmet adni magának, bár ezzel a jogával valószínűleg nem fog élni. A The New York Times írt arról, hogy az ügyvédek szerint Trump ellen nem lehet vádat emelni az igazságszolgáltatás hátráltatása címén, mert az alkotmány lehetővé teszi az elnöknek, hogy véget vessen egy vizsgálatnak, illetve hogy kegyelmet adhasson magának.

Rudy Giuliani, Trump új ügyvédje a hét végén azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy az elnök saját magának megkegyelmezzen, és egy ilyen lépés valószínűleg a hivatalából való azonnali felfüggesztéssel járna.

Több demokrata törvényhozó hétfőn visszautasította az elnök állítását. A Mueller által vezetett vizsgálat eredményeként már több ember ellen vádat emeltek, köztük az elnök több tanácsadója ellen, akik bűnösnek vallották magukat a terhükre rótt vádakban.

Az elnök a Twitteren később azt írta, hogy a különleges ügyész kinevezése teljesen alkotmányellenes volt. Ennek ellenére együttműködnek vele, mert "én, a demokratákkal ellentétben, nem tettem semmi rosszat".