Trump szerint a sajtó a nép ellensége

Fotó: MTI/AP / Carolyn Kaster

-

Az elnök bírálói szerint Trump retorikája szítja az indulatokat és a gyűlöletet.


Az Egyesült Államokban nagy düh tapasztalható, és ennek kiváltó oka "részben a pontatlan, olykor pedig a hamis hírek terjesztése" – írta a Twitteren Donald Trump. Az elnök szerint "az álhír médiának, az emberek igazi ellenségének" fel kell hagynia nyilvánvalóan ellenséges magatartásával, is tisztességesen kell beszámolnia a hírekről.

Ez szerinte nagyban hozzájárulna az országban érezhető harag és felháborodás lángjának eloltásához, ami majd "összehoz minden oldalt" – írta az USA politikai megosztottságáról.
Szombaton 11 ember meghalt egy lövöldözésben a pittsburghi Élet Fája zsinagógában.

A múlt héten tucatnyi, csőbombát tartalmazó csomagot találtak az USA-ban. A címezettek között volt Barack Obama, Hillary Clinton, James Clapper, az amerikai hírszerzés volt igazgatója, Robert de Niro és Soros György, illetve a CNN New York-i irodája. Valamennyien Trump bírálóinak számítanak.

Hétfőn újabb gyanús csomagra leltek egy atlantai postahivatalban, a küldeményt a CNN atlantai központjának címezték.

Az elnök bírálói Trump retorikáját tették felelőssé az erőszakos cselekményekért. Bár az elnök elítélte a politikai indíttatású erőszakot és egységre szólított, a november 6-i kongresszusi választások előtt nem hagyott fel a demokraták és a vele kritikus médiával szembeni támadásokkal.

"Láthattuk a sajtó erőfeszítéseit az utóbbi órákban, hogy egy egyén sötét cselekedeteit politikai előnyök gyűjtésére használja velem és a Republikánus Párttal szemben" – mondta egy pénteki kampányrendezvényen. Hívei válaszul a CNN-t becsmérlő jelszavakat skandáltak.

Az elnök egy szombati rendezvényen Clintont és Maxine Waters kaliforniai kongresszusi képviselőt támadta, vasárnap pedig a Tom Steyer milliárdos üzletembert becsmérelte a Twitteren. Mindhármuknak címeztek levélbombát a múlt héten.

Jeff Zucker, a CNN elnöke is Trump retorikáját tette felelőssé a levélbombákért és a pittsburghi támadásért. Szerinte a Fehér Házban nem értik, milyen súlya van a média elleni támadásoknak.

Az amerikai elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben hárította a felelősséget. Azt írta: az álhírek készítői mindent megtesznek, hogy a republikánusokat, a konzervatívokat és őt tegyék felelőssé az ország megosztottságáért és a gyűlölködésért, amelyek nem új keletű problémák. Mi több, az álhíreket közlő média okoz olyan problémákat, amelyeknek következményeit fel sem fogják.