Trump már elhiszi a klímaváltozást, de ezért még nem akar költeni

Fotó: AFP / MOLLY RILEY

-

Az USA elnöke szerint az éghajlat újra vissza fog változni.


Donald Trump már nem gondolja, hogy átverés lenne a klímaváltozás, de abban még nem nem biztos, hogy a jelenséget emberi tevékenység idézi elő. Trump azt mondta, nem szeretné, hogy az USA-t hátrány érje amiatt, ahogy a klímaváltozásra reagál. "Szerintem valami történik. Valami változik és újra vissza fog majd változni" – mondta az amerikai elnök.

"Nem hiszem, hogy ez egy átverés. Szerintem van talán változás. De nem tudom, hogy ez ember által előidézett-e. Azt mondom: nem akarok ezer és ezer milliárd dollárt kiadni. Nem akarok millió és millió állást elveszíteni."

Trump 2012-ben azt írta a Twitteren, hogy a globális felmelegedés egy kínai kamu, amivel az amerikai ipart akarják versenyképtelenné tenni. Később azt mondta, csak viccelt azzal, hogy kínai átverés lenne, de a globális felmelegedést a továbbiakban is kamunak nevezte.

"Nem tagadom a klímaváltozást" – mondta most Trump. Ám szerinte a folyamat vissza is fordulhat, mert évmilliókig tartó jelenségről van szó. Trump bírálta a 2016-ban aláírt párizsi klímavédelmi egyezményt is, és 2017-ben gazdasági okokra hivatkozva bejelentette, hogy az USA kilép a megállapodásból.

Az USA-ban nyilvántartott hőmérsékleti adatok azt mutatják, hogy 1976 óta nem volt a világon az átlagosnál hidegebb év, 1985 vége óta pedig nem volt az átlagosnál hidegebb hónap.

Trump a hurrikán sújtotta Georgia és Florida államba utazik, és indulás előtt azt mondta: nem ért egyet azokkal a tudósokkal, akik szerint a klímaváltozás miatt egyre pusztítóbbak a hurrikánok.

A Nobel-díjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) figyelmeztetést tett közzé, hogy a globális felmelegedés növelheti az időjárás változása az emberek egészségét és megélhetését fenyegeti, kockázatot jelent az élelmiszerbiztonságra, a vízkészletekre, az emberek biztonságára, továbbá a gazdasági növekedésre is.

Ha korlátozni lehetne az ember által okozott felmelegedést, a Föld időjárása, állapota és ökoszisztémája jobb állapotban lehetne.