Trump lezárta a határokat – nem fogad be menekülteket az USA

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Az elnöki rendelet az egyszerűsített vízumkiadást is felfüggesztheti.


Donald Trump elnöki rendelettel azonnali hatállyal, meghatározatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette minden menekült beutazását az Egyesült Államokba. A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözöttek befogadása.

Az elnöki rendelet értelmében általában megszigorítják a beutazásokat. Egyes értelmezések szerint az elnöki rendelet felfüggeszti az egyszerűsített vízumkiadást is, az Egyesült Államokba belépő valamennyi utast szigorú vizsgálatnak vetik alá, felgyorsítják a be- és kilépők biometrikus ellenőrzését.

A szövetségi államok a későbbiekben maguk dönthetik el, hogy akarnak-e befogadni menekülteket, s ha igen, hol telepítik le őket.


Hét országra vonatkozik

A rendeletet az elnök a Pentagonban, James Mattis védelmi miniszter beiktatása után írta alá.

"Új ellenőrző intézkedéseket vezetek be, hogy távol tartsam a radikális iszlamista terroristákat az Egyesült Államoktól.


Nem akarjuk őket itt"

- mondta Trump. "Csakis azokat engedjük be országunkba, akik támogatják az országot és mélységesen szeretik népét."

"Bizonyosak akarunk lenni abban, hogy nem engedjük be országunkba ugyanazokat a fenyegetéseket, amelyek ellen katonáink harcolnak külföldön" - mondta Trump.


"Soha nem feledjük el 2001. szeptember 11. leckéjét".

Az ideiglenes beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes: Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Kivételt képeznek az ezen országokból diplomata útlevéllel vagy hivatalos útra érkezők, s azok, akik nemzetközi intézmények munkatársai.


Több pénz a hadseregre

A rendelet szíriai menekültek beutazását - akik közül az USA 2011 óta 18 ezret fogadott be - meghatározatlan ideig megtiltja. A Trump-kormányzat csökkenti a világ minden tájáról érkező bevándorlóra vonatkozó kvótát is, s az idei évben az Obama-adminisztráció által előirányzott 110 ezer bevándorló helyett csak 50 ezren kapnak letelepedési engedélyt.

Trump aláírt egy másik elnöki rendeletet is, amely a hadsereg nagyarányú fejlesztését irányozza elő: létszámnövelést, új hadihajók építését, a nukleáris arzenál modernizálását. Ez "az Egyesült Államok fegyveres erejének nagy újjáépítése" - mondta Trump a védelmi minisztériumban. "Katonai erőnket senki nem kérdőjelezi majd meg, mint ahogyan a béke iránti elhivatottságunkat sem". A haderő fejlesztésének finanszírozását a kongresszusnak is jóvá kell hagynia.