Trump felmondta az iráni atomalkut – Izrael megnyitja az óvóhelyeket

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Szövetségesei nem tudták meggyőzni az USA elnökét. Trump szerint a Irán hazudott. Izrael szerint szokatlan csapatmozgásokat észleltek Szíriában.


Donald Trump bejelentette, hogy az USA kilép az iráni atomszerződésből. Az USA elnöke aláírta a memorandumot, amellyel visszaállította az amerikai szankciókat Irán ellen. Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog.

Azt mondta, Irán támogatja a terrorizmust – a libanoni Hezbollah-t, a palesztin Hamászt és az al-Kaida –, megpróbálja destabilizálni a Közel-Keletet. Szerinte az egyezmény aláírása óta jelentősen nőttek az iráni katonai kiadások, miközben az iszlám köztársaság gazdasága rosszul teljesít.Trump a bejelentésekor békét és támogatást ajánlott az iráni népnek, és szerinte az iráni nép jobb kormányt érdemel a jelenleginél. Azt mondta, az elnyomó rendszer négy évtizede uralkodik az irániakon.

Nyitott egy új megállapodás megkötésére, ha Irán készen áll majd erre – mondta. Amennyiben így lesz, az elhozhatja a békét. Trump szerint a nukleáris program korlátozásáról született iráni ígéret valójában nagy hazugság volt.


Három hónap, fél év

Kilencven, illetve 180 napon belül ismét érvényes lesz valamennyi, a többhatalmi megállapodás miatt feloldott szankció – közölte az amerikai pénzügyminisztérium. 180 nap elteltével ismét életbe léptetik a kőolajjal kapcsolatos tranzakciókra, 90 nap múlva pedig az utasszállító repülőgépekkel, alkatrészekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos exportengedélyekre, a fémkereskedelemre, az alumínium-, acél- és széneladásokra, valamint a gépjárműszektorra vonatkozó korábbi szankciókat.

John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója azt mondta, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatos új szerződésekre vonatkozó büntetőintézkedések visszaállítása azonnali hatályú.


Izrael készül

Trump már az elnökválasztási kampányban bírálta a 2015-ös megállapodást, és jó ideje lebegteti döntését. Az elnök Benjámin Netanjahu érvelését fogadta el, amikor azt mondta, a program lehetővé teszi, hogy Teherán atombombát fejlesszen ki.

Izrael nagyra becsüli és támogatja Trump bátor és helyes döntését – mondta Netanjahu közvetlenül az amerikai elnök beszéde után.


Erőteljesen válaszolunk minden támadásra"

– mondta az izraeli miniszterelnök. Szerinte Irán dollármilliárdokat költött katonai céljaira Szíriában, Jemenben és más közel-keleti országokban. Netanjahu azt mondta: a 2015-ös nukleáris megállapodás pénzeket biztosított Iránnak, és lehetővé tette, hogy nukleáris bombák teljes arzenáljához elégséges uránt dúsítson.

A tízes csatorna szerint az izraeli hadsereg utasítást adott az óvóhelyek megnyitására a Golán fennsíkon, mert szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában. A térségbe Izrael légvédelmi egységeket telepített – írja a Háárec.

Szaúd-Arábia azonos platformra került Izraellel. Rijád teljes mértékben támogatja és üdvözli Trump döntését, mert Irán arra használta fel a többhatalmi szerződés nyomán a szankció feloldásából származó gazdasági előnyöket, hogy destabilizálja a közel-keleti térséget.


Európa kitartana

Az USA elnökét az európai szövetségesei is hiába próbálták lebeszélni a megállapodás felmondásáról.

Az EU továbbra is elkötelezett a megállapodás fenntartása mellett – mondta Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő. Mogherini arra szólította fel a nemzetközi közösség többi tagját, hogy az USA kilépése ellenére is őrizzék meg a többhatalmi egyezményt, az ugyanis kulcsfontosságú a közel-keleti térség, Európa, illetve a világ biztonsága szempontjából.

Szerinte a szerződés működik, és eddig elérte a célját, vagyis garantálta, hogy Irán nem fejleszt atomfegyvereket.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is sajnálatosnak tartja az USA döntését, de kész együttműködni egy átfogóbb megállapodás kidolgozásában – közölte az Elysée-palota.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, Párizs olyan, az iráni atomprogramról szóló szélesebb megállapodáson fog dolgozni, amely lefedi majd az iszlám köztársaság regionális tevékenységét, illetve ballisztikusrakéta-programját is.

"Kollektívan fogunk dolgozni egy szélesebb megállapodáskereten, amely lefedi a nukleáris tevékenységet, a 2025-öt követő időszakot, a ballisztikus tevékenységet, valamint a Közel-Kelet stabilitását, különös tekintettel Szíriára, Jemenre és Irakra" – írta. Macron szerint veszélyben van az atomfegyverek elterjedését akadályozó nemzetközi rendszer.


Újrakezdhetik a dúsítást

Az iráni tévé szerint Trump döntése jogtalan, törvénytelen és aláássa a nemzetközi megállapodásokat.

Az iráni elnök azt mondta: újrakezdhetik az urándúsítást, amelyet a megállapodás értelmében korlátoztak. Haszan Róháni utasította az iráni atomenergia-ügynökséget, tegye meg az előkészületeket, hogy szükség esetén folytatni tudják a korlátlan urándúsítást.

Az iráni elnök szerint a döntéssel várnak néhány hetet, és tárgyalni akarnak az egyezmény többi részesével. Róháni azt mondta, hogy Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter megbeszéléseket folytat majd a szerződés jövőjéről.


Washington hibát követ el

Zaríf külügyminiszter szerint Washington hibát követ el, ha kilép az egyezményből. Trump "később kénytelen lesz elfogadni az irániak jogait egy sokkal rosszabb helyzetben" – mondta. Helyettese, Abbász Aragcsi azt mondta: Irán saját nemzeti érdekeit szem előtt tartva ad majd választ Trump döntésére.

"Irán szoros figyelemmel követi az amerikai és az európai álláspontokat" – mondta Aragcsi, aki francia, brit, német és uniós tisztségviselőkkel találkozott Brüsszelben.

Haszan Róháni iráni elnök azt mondta: lehet, hogy az atomalku felmondását követő első hónapokban nehézségekkel kell szembenézni, de


ezt is túl fogjuk élni."

Az iszlám köztársaság reméli, hogy a szerződés többi aláírója, különösen a német-francia-brit hármas tartja magát a megállapodáshoz.

Mohammad Bagerí vezérkari főnök szerint Irán "bármilyen fenyegetést képes elhárítani". "Az iráni nép nyugodt lehet, hogy a fegyveres erők minden területen teljesítették kötelességüket, így


nem kell tartani a külföldi fenyegetésektől"

– mondta.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőhöz címzett levelükben a teheráni parlamenti képviselők azt írták: kötelezni fogják a kormányt az erőteljes válaszra, ha az USA semmibe veszi Irán jogait. A törvényhozók szerint nem hagyják, hogy Washington rákényszerítse Teheránra "jogtalan követeléseit".

Irán hosszas tárgyalások eredményeként 2015-ben kötött megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal. Ennek értelmében az iszlám köztársaság korlátozza nukleáris programját, cserébe a nemzetközi közösség az Iránt sújtó szankciók nagy részét feloldotta.


Felelőtlen

A Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) rendkívül felelőtlennek tartja az amerikai elnök döntését. A 2017-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett nem kormányzati szervezet szerint Trump ezzel "felrobbant egy működő megállapodást", és súlyos csapást mér az USA hitelességére, mert kérdéses, mennyire megbízható partner a diplomáciában és a nemzetközi szerződésekben.

Ezt Észak-Korea sem fogja figyelmen kívül hagyni – írta a Twitteren az ICAN, utalva a Phenjan és Washington közötti tervezett találkozóra. Ennek legfontosabb célja az észak-koreai nukleáris program felszámolása.