Trump döntése véget vethet az USA vezető szerepének

Fotó: VS.hu

-

A Csendes-óceáni Partnerség országai mérsékelten, de még bizakodnak Trumpban. A szakértők azonban már Ázsiát figyelik: arra számítanak, hogy Kína veszi át az USA globális szerepét.


Senkinek sem okozott meglepetést, hogy Donald Trump első döntései között lesz a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) felszámolása. Ennek ellenére a döntést több ázsiai ország is hideg zuhanyként élte meg írja a BBC.


Azt gondolom, vannak olyanok, akik az oltárnál várakoznak, és ha nem érkezik meg a menyasszony, az nagy fájdalmat okozhat nekik, és nemcsak érzelmileg, hanem tényleg hosszú időre sérülnek a fájdalmuk miatt”

mondta Lee Hsien Loong, Szingapúr elnöke a TPP felmondásáról.


Vesztesek, de reménykednek

A TPP-t 2015-ben az Obama-adminisztráció idején 12 állam kötötte meg: az USA-n és Japánon kívül 10 további csendes-óceáni ország (Ausztrália, Kanada, Japán, Malajzia, Mexikó, Peru, Vietnam, Chile, Szingapúr és Új-Zéland). Kínát ezzel a megállapodással megkerülték, és mintegy 800 milliós piacot fedtek le, ami a világkereskedelem 40 százalékát jelenti.

Szingapúr a partnerség felmondásának egyértelmű vesztese, mivel a kis szigetállam gazdasági növekedéséhez hozzájárul a nemzetközi kereskedelem. A döntés nagy port kavart az országban: Szingapúr a partnerség előzményének is a társalapítója volt, és remélték, hogy a hajózással továbbra is részt vehetnek majd a nemzetközi kereskedelemben.

Vietnam várta a legtöbb hasznot a partnerségtől. A Petersen Intézet szerint az ország viszonylag zárt gazdaságként működik, azonban a vámmentes rizs, a tengeri ételek, illetve az olcsóbb textil kereskedelmével 10 százalékkal növekedett volna a gazdaságuk 2025-ig. Az intézet tanulmánya szerint Malajzia ugyanebben az időszakban 5,5 százalék növekedésre számíthatott volna a pálmaolaj exportja által.

Najib Razak, Malajzia miniszterelnöke azt mondta, hogy erősen támogatja a kereskedelem fejlesztését az Ázsia régióban. A miniszterelnök optimista, és azt mondta, már „alig várja, hogy közösen dolgozhassanak együtt Trumppal”, ami majd mindenki számára „igazságos és fenntartható lesz”.


Nincs min meglepődni, de attól még kiábrándító

Az eredeti tervek szerint az érintett országoknak minden bizonnyal többletexportot jelentett volna a partnerség – most azonban a kihagyott Kína profitálhat Trump döntéséből.

Kína jó pozícióban van ahhoz, hogy átvegye az USA globális szerepét: az Új Selyemút programmal – később „Egy öv, egy út” stratégia (One Belt, One Road – OBOR) néven – akar új infrastruktúrát kiépíteni Eurázsiával és az Európai Unióval. A TPP-n kívüli országokkal pedig még szorosabb együttműködést akar a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerségben (RCEP), amely jelenleg több mint 3 milliárd embert, azaz a világ népességének 45 százalékát éri el.


Új Selyemút: közúti, vasúti, olaj- és gázvezetékeket építenek ki Európáig


Az angolszász országok diplomatikusan reagáltak Trump bejelentésére: Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök azt mondta, idővel kiderül, milyen irányba fog elmozdulni Trump és a kongresszus, de a TPP tagjai kiállnak a partnerség ratifikálása mellett.


John Key, Új-Zéland miniszterelnöke pedig azt mondta, hogy: „az Egyesült Államok nem egy sziget, nem fog egy helyben ülni, és azt mondani, hogy nem fog kereskedni a világgal” – a miniszterelnök szerint eljön majd az a pont, amikor néhány dolgot meg kell fontolnia az USA-nak.


Ez nagyon lehangoló hír. Ez azt jelenti, hogy vége Amerika vezető szerepének a kereskedelemben, és átadta a stafétabotot Ázsiának. Ugyanebben az időben a gazdaság növekedés lelassul. A világ aligha engedheti meg magának, hogy a legnagyobb gazdaságok befelé forduljanak”

– mondta Deborah Elms, az Ázsiai Kereskedelmi Központ ügyvezető igazgatója.

Simon Rabinovitch, az Economist Ázsia közgazdasági szerkesztője szerint nincs min csodálkozni, de attól még kiábrándítónak tartja Trump döntését. Szerinte a TPP nagyon jó lehetőség lett volna az Egyesült Államoknak, amely által beleszólhatott volna az Ázsia és Amerika közötti gazdasági kapcsolatokba, továbbá a munkavállalói jogok és a szellemi tulajdonjogok szabályozásába.

Jim Rogers befektető szerint történelmi fordulópont előtt állunk, hogy kiderüljön Ázsia és a csendes-óceáni térség szerepe, ahol jelenleg alacsonyak az adósságok, és hatalmas vagyonok felett rendelkeznek.