Trump alelnöke közleményben tudatta, hogy nem akar elnök lenni

Fotó: Getty Images / Aaron P. Bernstein

-

A The New York Times szerint már jelezték a párt jelentős támogatóinak, hogy ha Trump nem indulna, Pence várja az adományokat. Korábban arról is írtak, hogy az elégedetlen republikánusok elmozdítanák az elnököt.


Mike Pence amerikai alelnök közleményben cáfolta, hogy a 2020-ban indulna az elnökjelöltségért. Az alelnök a The New York Times cikkére reagált, szégyenteljesnek és megbotránkoztatónak nevezte az állítást. "A cikkben megfogalmazott állítások határozottan hamisak, és a média legújabb kísérletét jelentik a kormányzat megosztására" – írta Pence.

A lap a hétvégi számában azt írta, hogy néhány republikánus politikus a háttérben már Pence elnökségét készíti elő, a legkésőbben a 2020-as elnökválasztásra. Az alelnök néhány tanácsadójára hivatkozva a The New York Times azt írta: Pence tanácsadói bizalmasan közölték a republikánusok nagy adományozóival, hogy amennyiben Donald Trump nem indulna 2020-ban, akkor az alelnök ambicionálja saját jelöltségét.

Pence hamisnak minősítette a cikket, s leszögezte: az egész kormányzat azon dolgozik, hogy elősegítse Trump elnök célkitűzéseinek megvalósítását és újraválasztását. "Minden más sugalmazás nevetséges és egyúttal abszurd is" – írta közleményben.

A The New York Times szerint az alelnök már létre is hozott egy saját hatalmi bázist is. Ennek része volna egy "Nagy Amerika Bizottság" nevű politikai akciócsoport, amely a kampányra gyűjtene pénzt.

Reagált Kellyanne Conway, a Fehér Ház egyik tanácsadója is. Conway – aki korábban több mint egy évtizeden keresztül Mike Pence munkatársa volt – azt mondta: Pence valóban készül a 2020-as választásokra. Arra, hogy ismét alelnök legyen.

"Pence alelnök rendkívül lojális, rendkívül kötelességtudó és egyúttal hihetetlenül hatékony és aktív alelnök" – mondta Conway. A tanácsadó szerint Trump arra készül, hogy két ciklusban legyen elnök.

A The New York Times és a The Washington Post korábban arról is írta: egyes republikánusok arra készülnek, hogy elmozdítsák Trumpot, és helyette Pence vegye át az elnökséget.